Блестящо второ място за Теодор Кабакчиев в първия кръг от Световния шампионат

ValleysHardEnduroГабровската звезда в световния хард ендуро керван Теодор Кабакчиев започна по великолепен начин първенството на планетата за 2024-та година. В дебютната си година като състезател на „Sherco Factory Racing“ и още в първия кръг от световния шампионат на FIM по хард ендуро, Теодор развя българския трибагреник на почетната стълбичка. Пилотът ни завърши втори във „Valleys Hard Enduro“, проведено в Уелс, Великобритания.

Първото от седемте състезания в календара за 2024-та за пръв път се проведе в Уелс и в 4000-акровата „Валтерс Арена“. Проявата включваше пролог в първия ден в стил Суперендуро  на елиминационен принцип. Във втория се проведе квалификация за време – 2 обиколки по 10-километрово трасе и първите 100 състезатели с най-добри времена се класираха за основната надпревара в неделния ден.

Теодор Кабакчиев спечели единия от полуфиналите в пролога, а на финала зае пето място. Първите си точки за сезона Тео си осигури заемайки второто място в съботната квалификация. В сутрешната първа от двете 10-километрови обиколки българският шампион беше с трето време след актуалния световен шампион от Германия Мануел Летенбихлер (Red Bull KTM Factory Racing) и пилотът на „Red Bull Beta“ Джони Уокър (Великобритания). Във втория тур следобед Кабакчиев се представи фантастично, като остана само на 20 секунди от Летенбихлер и изпревари Уокър за втората позиция. Съотборникът на Тедо – Марио Роман (Испания), остана седми.      

Победителя в първия кръг от Световния шампионат по хард ендуро на FIM трябваше да определят три 16-километрови обиколки по тежко трасе. Защитаващият титлата си Летенбихлер стартира от първа позиция, намери добър ритъм и до края не изпусна лидерството. Джони Уокър беше с втора позиция след първата обиколка, но във втората беше застигнат и задминат от Тодор Кабакчиев и съотборника му Марио Роман. Кабакчиев дори намали пасива спрямо германеца до видимо разстояние, но не успя да преодолее тази разлика. Габровският супер талант изглеждаше силен на техничните изкачвания и нямаше проблеми с горещото време. В крайна сметка дистанцията между двамата на финала беше в рамките на 3 минути в полза на световния шампион. Летенбихлер завърши за 2 часа, 6 минути и 57 секунди, а Тедо пресече финала с 02:09:59 часа.

ValleysHardEnduro 3

След като се изкачи на трето място, Марио Роман не успя да поддържа темпото на Теодор, но имаше комфортна преднина спрямо Джони Уокър. Испанецът обаче направи достатъчно, за да осигури двоен подиум за „Sherco Factory Racing“, заемайки трето място. Британците Джони Уокър (Red Bull Beta) и Уилям Хоаре (RIEJU Factory Racing) и южноафриканеца Уейд Йънг (GasGas) допълниха топ 6.

ValleysHardEnduro 5

„Трасето беше бързо – твърдо, скалисто и криещо изненади. Беше важно да поддържам добър ритъм. Изядох доста прах след Джони (б.а. Джони Уокър), но успях да го изпреваря във втората обиколка и след това намерих по-добър ритъм, защото преди това от прахта, която се вдигаше, не виждах завоите по трасето и в бързината ги пропусках. Чувствам се великолепно с моята нова машина (б.а. Шерко) и съм супер щастлив от нашата симбиоза. Чудесен старт на сезона!“, сподели след финала Тео.    

ValleysHardEnduro 1

В генералното класиране след първия кръг Летенбихлер поведе с 23 точки. Теодор е на втора позиция с 19, а Марио Роман има 15.

ValleysHardEnduro 4

Вторият кръг от световния шампионат на FIM е в края на месеца – емблематичното „Red Bull Erzbergrodeo“ в Австрия. Надпреварата в желязната мина е в дните от 30 май до 2 юни.