Община Габрово

Общински спортни имоти

Волейболен клуб "КВК Габрово"

IMG 6876ВК „КВК Габрово“

Основан: 2006-та година

Президент: Коко Григоров

Финансов директор: Иван Чомаков

Членове на УС: Бисер Лазов, Николай Григоров, Диян Дочев


Волейболен клуб „КВК Габрово” е създаден през 2006-та година, след близо 10 годишно прекъсване на габровската волейболна традиция. През лятото на 2006-та се сформира мъжки представителен отбор, който започва участие от третия ешелон. Само за четири години клубът изминава пътя от най-ниското стъпало в родния мъжки волейбол до елитната група на страната. Този бърз възход в голяма степен се дължи на бизнесмена Цветан Василев. През 2009-та година мажоритарният собственик на „Корпоративна търговска банка“ застава зад идеята за изграждането на силен волейболен отбор в родния си град и поема издръжката на клуба. Подкрепян от „Корпоративна търговска банка“, от 2010-та година насам  „КВК Габрово“ е част от Суперлигата на България, а през сезон 2012/2013 постигна и най-доброто си класиране в редовния сезон – второ място. Старши треньор на мъжкия отбор през последните три години е Любомир Герасимов, а Николай Григоров изпълнява функциите на главен мениджър.  

Клубът записа и три поредни участия в европейския клубен турнир „CEV Challenge cup“. През сезон 2012/2013 „КВК Габрово“ стигна до 1/8 финал в турнира, след като елиминира чешкия „Волейбал Бърно“ и швейцарския шампион „Шеноа“ (Женева). В битката за място на четвъртфиналите габровският състав се изправи срещу един от най-силните отбори на стария континент – „Копра Елиор“ (Пиаченца). Пълният със звезди италиански тим, с капитан Христо Златанов, успява да се наложи, а двубоят между двата тима в зала „Орловец“ е наблюдаван от над 2200 зрители.

В три поредни години, от 2010-та насам,  „КВК Габрово“ организира международен турнир  по волейбол в зала „Орловец“, който се провежда в края на месец септември, преди началото на новия шампионат. В него до този момент са участвали отборите на „Аполон Каламария“ (Солун, Гърция), КСМ „Агрономия“ (Букурещ, Румъния), „Войводина“ (Нови Сад, Сърбия), „Млади Радник“ (Пожаревац, Сърбия) и българските „Нефтохимик 2010“ и „Марек Юнион Ивкони“.

КВК, Габрово и зала „Орловец“ са добре познати и в международните волейболни структури. Градът ни два пъти домакинства на двубои от груповата фаза на Европейската лига за жени. В зала „Орловец“ многократно са провеждани квалификационни турнири за световни и европейски първенства при жените, младежите, юношите и девойките.PANORAMA 1

В клуба се работи и с подрастващи волейболисти. „КВК Габрово“ има гарнитури във всички възрастови групи - начинаещи момичета и момчета (11-13 годишни), момичета и момчета до 15 години, юноши и девойки младша възраст и юноши старша възраст, които се състезават в зона „Хемус“ на държавния шампионат.  Във ВК“КВК Габрово“ тренират и се състезават около 80 деца, от основаването на клуба до момента през него са преминали над 200 млади волейболисти.

Една от основните цели е дейността на клуба да има социален ефект за града. Стремежът е в тренировъчен процес да бъдат обхванати максимален брой деца, които да бъдат откъснати от компютрите и пороците на времето – наркотици, цигари, алкохол  и т.н. Разбира се, търси се и високо спортно майсторство. Мечтае се за медали, купи, титли и се следват последователно поставените цели, стъпка по стъпка.

Телефон за контакти:

Николай Григоров - 0889 420 558

    archive