След дълга пауза Мотополигон "Ябълка" отново ще приеме състезание по мотокрос, Христо Генчев: Очакваме над 150 участници

HRISTO GENCHEVСлед 15 годишно прекъсване Мотополигон „Ябълка“ отново ще приеме състезание по мотокрос. Дългото 1597 метра трасе в едноименния габровски квартал ще бъде домакин на шестия кръг от Традиционния шампионат по мотокрос за 2017, в който се очаква да вземат участие над 150 състезатели, в това число и гости от Румъния и Гърция. Надпреварата е тази събота и неделя, 16-17 септември.

Идеята за възраждането на Мотополигон „Ябълка“ и провеждането на кръг от шампионата в Габрово е от 2015-та година, а реализацията й е резултат от съвместната работа на Община Габрово и главния организатор на проявата Христо Генчев от фирма „Генчев груп“. С основния „виновник“ за връщането на Габрово на мотокрос-картата на България разговаряме броени дни преди старта на мотоциклетната надпревара.

-         Как се роди идеята да съживите Мотополигон „Ябълка“?

Идеята да възродим това емблематично трасе за мотокрос дойде през 2015 година. Тогава влязохме в преговори с Богдан Николов и Румен Петков (б.а. ръководството на Българска федерация по мотоциклетизъм), но не получихме подкрепа от тяхна страна. След това се свързахме с представителите на Традиционен шампионат по мотокрос. След сериозни преговори те проявиха интерес и решихме през 2017-а надпреварата тук да бъде включена като кръг от този шампионат. За мен Мотополигон „Ябълка“ има много голяма сантиментална стойност. Аз съм израснал на това трасе покрай баща ми, който беше съдия. Може да се каже, че организирането на състезание тук е една моя детска мечта, която реализирам. Тази година навърших 30 и да възродя трасето за мотокрос е един своеобразен личен подарък по случай тази годишнина.

-         Трудна ли беше организацията?

Започнахме от септември миналата година. За тази една година срещнахме доста пречки. Най-трудно бе да се намери екип, с който да се работи. Сега трасето е в един много добър вид, но започнахме, както се казва, от нулата. И сме го правили 6-7 човека. Искам да благодаря много на Васко и на Светльо и на техните бащи Стефан и Пламен. Помогнаха и други наши приятели – Миро и Радослав. С тези хора всеки уикенд бяхме на трасето. Тук буквално беше едно голямо нищо – коловози, храсти, борчета, камъни, но не и трасе за мотокрос. За да придобие настоящия вид беше положен изключително много труд.

-         Има ли направени промени по трасето?

Като траектория трасето запазва досегашния си вид. Добавили сме повече елементи, за да бъде по-атрактивно за публиката. Има финален трапец, голям 13 метров трапец, скокове на изкачванията и спусканията, ролетка и т.н. По този начин трасето вече придобива професионален вид. Състезатели вече го пробваха за тренировка. Едни споделиха, че елементите са трудни, за други пък са лесни. Аз бих казал, че не са трудни, а психологически – дълбоки са и от там може би идва този страх при преодоляването им.

MOTOPOLIGON YABALKA

-         Какъв е броят на състезателите, които се очаква да стартират в шестия кръг от Традиционен шампионат по мотокрос 2017?

Очаквам над 150 състезатели. Потвърдиха също така пилоти от Гърция и Румъния. Участниците ще бъдат разпределени в седем класа и се очертава да няма празна решетка, което е най-хубавото.

-         Кои ще бъдат местните представители?

Моят любимец, когото възприемам и като мое дете – габровската надежда Виктор Бориславов. Той е уникален талант и трябва да победи всички в клас МХ65 на това домашно за него трасе. Той премина през доста перипетии през този сезон, но мисля, че точно тук ще се завърне с гръм и трясък и ще докаже, че е №1. Вярвам в него, подкрепям го и работим по неговото израстване и бъдеще в този спорт. На старт ще застане е още едно от децата, които помагаха активно при възстановяването на трасето – Светльо. Той също се подготвя тук и съм впечатлен за този кратък период, колко добре стъпи на трасето - както физически, така и технически. Вярвам, че и той ще се представи добре в неделя.

-         Осигурено ли е всичко необходимо за провеждането на една такава сериозна спортна проява?

Ще има медицинска помощ, охрана, надявам се с подкрепата на Община Габрово да бъде уреден и въпросът с поливането на трасето. За комфорта на публиката сме подготвили трасето така, че почти от всяка една зрителска точка ще има много добра видимост. Ще има и за хапване и пийване, както се казва – бирария с 200 седящи места, която, държа да отбележа, ще бъде на нормални цени. Остава да се наслаждаваме на качествен мотокрос.

-         Вероятно ще има доста зрители. Има ли нещо, което би искал да ги посъветваш?

Да бъдат доста предпазливи. Те ще бъдат осведомени на свободните тренировки, квалификациите и самото състезание къде могат да преминават и къде не. Нека хората да бъдат отговорни, за да няма нежелани инциденти.

-         Къде ще могат да паркират автомобилите си зрителите?

Единствената възможност е в едната страна на пътя преди началото на подхода към мотополигона, защото трябва пътя от самото трасе до отбивката към главния път, който е в квартал Ябълка, да бъде свободна за преминаване на линейката и водоноски. Работим с полицията по този въпрос. Мисля, че и в този аспект организацията е на добро ниво и няма да имаме притеснения.

MOTOCROSS VIKTOR 3

-         Има ли още нещо, което планирате да свършите по трасето в оставащите няколко дни до състезанието?

Да, ще направим още малко корекции. Има участъци, които е необходимо да разширим, и елементи, които трябва да подобрим. Има работа и по парка за състезателите, защото трябва да осигурим комфорт за този сериозен брой участници. Ще има прекаран ток на трасето, осветление и т.н. Помислили сме за всичко и вярвам, че ще влезем в срок.

-         Към кого трябва да бъдат отправени благодарности за реализацията на тази проява?

Аз вече споменах екипа, с който работихме по трасето. Искам да благодаря изключително много и на Венко – бащата на Виктор Бориславов. Ако не беше той, смело мога да твърдя, че този мотокрос можеше и да не бъде реализиран. Благодарности на фирмите, които ни съдействаха – „Елви“ ООД, „Импулс“ АД, на Автосервиз „Лъки авто“, на Автоморга „Карталов“, на партньорите ни от „Моторекс“ и на други хора, които не пожелаха публичност, а помагат с идеята нещата да се случат по един професионален начин. Искаме всеки един, който участва в този проект, да се гордее, че е дал своя принос и като се обърнем в неделя вечерта назад да изпитаме удовлетворение от свършеното. Това е най-важното и дай Боже да няма инциденти.