Община Габрово

Общински спортни имоти

България с бронз от Европейското по хандбал до 17 години, Мадлен Тодорова: Изпълнихме програмата максимум

W17 EURO BULGARIA 1С 11 състезателки на ХК“Бъки“ в състава си националният отбор на България за девойки до 17 години записа един от най-сериозните успехи за родния хандбал в последните години, като завоюва третото място на Европейското първенство в Македония. Представителният ни тим, в чиито треньорски щаб беше и габровската специалистка Анита Хараланова, записа победи над Израел (29:27), Исландия (24:19) и Косово (41:30) и загуба от Словения (23:36) в предварителната група. Това изпрати отбора да спори за бронзовите медали срещу домакина Македония.

В зала „Кале“ в Скопие „лъвиците“ изиграха добър мач и се наложиха над представителките на силната македонска школа с 30:25. В три от петте срещи състезателки на габровския клуб бяха определени за най-добри в състава на България. В двубоя за бронза изпъкна таланта на най-малката в нашия отбор - 15 годишната Мари Томова, която беше и най-резултатна за отбора със 7 точни попадения. Мадлен Тодорова пък беше над всички в състава ни при победата над Косово (10 гола), както и в двубоя с бъдещия победител в турнира Словения (7 гола). Ето какво сподели тя след успешния завършек на първенството:

-         Мадлен, доволни ли сте от постигнатото?

Много сме щастливи! Направихме това, което се очакваше от нас и може да се каже, че изпълнихме програмата максимум, защото на този етап с отбори като Словения и Полша (б.а. първи и втори в крайното класиране), не можем да се преборим.

-         Започнахте сякаш колебливо срещу Израел и успяхте да изтръгнете победата едва в края (б.а. на полувремето Израел водеше с 10:14)?   

Не бяхме влезли още в първенството, ако може така да се каже, не бяхме и тренирали в залата там. Може би се заблудихме и от ръста на съперничките ни – малки, по-ниски, не огромни като тези на Словения например. Те обаче ни изненадаха с бързина. Не бяхме намерили още верния ритъм, не знаехме и как да играем в защита. Започнахме с 6-0, но след това променихме варианта, нещата потръгнаха и успяхме да направим обрат. Във втория мач вече се чувствахме по-комфортно на игрището, а след третия даже си повярвахме малко повече. Словенките обаче ни приземиха.

W17 EURO MADLEN

-         Нямаше ли никакъв шанс да ги преодолеете?

Може би ако бяхме играли с тях в началото, а не последен мач в групата. Така имаха записи вече от нашите срещи и бяха наясно със силните и по-слабите ни страни. Заложиха на по-нестандартна защита 4-2 срещу нас и определено ни затрудниха. Ако двубоят ни беше в началото, може би щяхме да имаме по-голям шанс да ги победим, защото те срещнаха доста проблеми на старта срещу Израел (28:24), като в моменти от мача дори изоставаха в резултата. След три срещи и в тяхната игра имаше градация и за нас стана вече доста по-трудно.

-         Чудесна победа в мача за бронза обаче – в Македония, срещу домакините и срещу местната публика. Как успяхте да се справите?

Имахме и доза късмет. В последния мач от другата група, в който Македония и Полша спориха за първото място, две състезателки на домакините бяха отстранени с директен червен картон и това ги извади от игра за двубоя срещу нас. Вероятно това ни помогна, но пък съдиите доста изравниха нещата, като ги подпираха през цялото време. Хубавото е, че успяхме да направим разлика и така мача ни стана по-спокоен. Ако нещата вървяха гол за гол в края, вероятността да ни излъжат щеше да бъде голяма.

Bulgaria Kosovo 02

-         Повлия ли ви по някакъв начин атмосферата в залата?

За наше щастие, в мача за бронзовите медали имаше по-малко публика, отколкото в двубоя на македонките срещу Полша предния ден, който беше определящ за участието на финала. Държанието на зрителите не беше особено приятно, но не успя да ни повлияе.

-         Завоюваните от вас медали са голям успех за българския хандбал. Има ли потенциал за още по-сериозни успехи този отбор?

Разбира се, че има, стига да има средства за подготовка, лагери и контролни срещи. Отборите се изграждат с годините и натрупания опит и рутина. Една Швейцария например (б.а. пето място на първенството) показа добро ниво на развитие и това си коментирахме, че след две години те може би ще ни побеждават вече ако ние нямаме организирани лагери, на които да продължим да надграждаме и да тренираме заедно като отбор. Защото те ще имат, със сигурност.

W17 EURO MADLEN 1

-         Само една наша състезателка намери място сред 10-те индивидуално отличени на турнира (б.а. Мария Маслева – най-добър защитник). Трябваше ли да има и други според теб?

Смятам, че трябваше да има - все пак сме бронзови медалистки в първенството, но така са решили.      

Бронзовите медалистки от ХК"Бъки" (на първата снимка от ляво надясно): Мадлен Тодорова, Габриела Цонева, Лора Иванова, Иван Дюлгерова (капитан на отбора), Ивета Христова, Анита Хараланова (треньор), Карина Съменова, Мари Томова, Рени Еремиева, Йоана Костова, Милица Колева, Емилия Самуилова - клекнала.

    archive