Община Габрово

Общински спортни имоти

България в битка с Фарьорски острови на 1/4-финалите на Световната купа по хандбал

BULGARIAБългария излиза срещу Фарьорски острови в решителна битка за място на полуфиналите в Световната купа по хандбал за мъже, която се провежда паралелно в Габрово и Велико Търново. Мачът е утре вечер от 20 часа в спортна зала „Орловец“ с вход свободен. Селекцията на треньора Георги Андреев ще има нужда от сериозната подкрепа на габровската публика, за да пречупи коравия тим на Фарьорите, който е победител в първото издание на турнира на Международната федерация по хандбал и един от фаворитите за трофея и тази година. Много е вероятно двубоят да бъде наблюдаван и от двете най-влиятелни личности в световния хандбал – президентът на Международната федерация (IHF) – доктор Хасан Мустафа, и шефът на Европейската федерация по хандбал (EHF) Михаел Видерер, които пристигат утре в България.

Нашият отбор стигна до двубой със северняците, след като завърши на второ място в предварителна група „С“. Националите ни победиха Азербайджан с 41:34 (20:15) и Андора с 38:16 (19:6), но допуснаха обрат и поражение с 3 гола разлика в първия си двубой срещу Кипър - 22:25 (12:11). Фарьорски острови пък спечелиха без проблеми групата си, след три поредни победи над тимовете на Китай (30:23), Молдова (40:30) и Армения (44:6).

След трите състезателни дни с двубои в четирите предварителни групи, днес отборите имаха почивен ден. Домакините от БФ Хандбал се бяха погрижили тимовете да разгледат две от националните ни забележителности – крепостта Царевец във Велико Търново и Етнографския музей “Етъра” в Габрово. Гостите останаха изключително очаровани от видяното, като всеки хандбалист си купи по нещо за спомен.

Утре започват елиминациите. Първите два отбора от четирите групи ще се срещнат на четвъртфиналите, а тимовете заели трето и четвърто място в първата фаза, във втората ще разпределят местата от 9-о до 16-о. В неделя, когато са финалите във Велико Търново, един от партньорите на БФ Хандбал, “Лактима”, ще организира томбола с много предметни награди за зрителите в ДКС “Васил Левски”, като феновете ще се радват и на безплатни безалкохолни напитки.

Четвъртфиналните срещи утре са:

В зала “Орловец“:

От 18,00 ч.: Кипър – Китай

От 20,00 ч.: България – Фарьорски острови

В зала ДКС “Васил Левски”, Велико Търново:

от 18,00 ч.: Турция – Грузия

от 20,00 ч.: Люксембург – Косово

От 14.00 и 16.00 в двете зали са срещите за разпределяне на местата от 9-о до 16-о, съответно:

В зала “Орловец“:

От 14.00 ч.: Азербайджан - Армения

От 16.00 ч.: Молдова - Андора

В зала ДКС “Васил Левски”, Велико Търново:

от 14.00 ч.: Ирландия - Малта

от 16.00 ч.: Великобритания - Албания

    archive