Теодор Кабакчиев се изправя пред „Железния гигант“

ValleysHardEnduro 1Вторият кръг от Световния шампионат по ханд андуро на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) е този уикенд в Австрия. Топ пилотите в тази разновидност на мотоциклетния спорт ще се борят за нови точки в митичната надпревара „Red Bull Erzbergrodeo“.

Състезанието в желязната мина в селцето Айзенерц ще се проведе за 28-ми път. Професионалисти и абсолютни аматьори от 50 държави от всички континенти ще се срещнат в четиридневния ендурофестивал, който включва няколко отделни прояви. Забавното „Mitas Rocket Ride“ започва още в четвъртък вечерта, докато състезателите се справят със стръмните кариерни склонове. След това се провежда двудневна квалификация с пролога на „Blaklader Iron Road“ в петък и събота. 1308 мотоциклетисти ще се състезават по дългото близо 15 километра трасе в мината във формат Time Trial. Най-бързите 500 от тях ще се класират за най-важното основно състезание в неделя – „Red Bull Erzbergrodeo“.

RBE24Това безспорно е и най-трудната еднодневна надпревара в света на хард ендурото. Състезателите имат само четири часа, за да завършат едно от най-предизвикателните офроуд трасета на планетата. Преминавайки през емблематични секции като 24MX Wasserleitung, George Avenue, Cuckoo's Nest, Machine, Carl's Dinner, Motorex Highway и Dynamite, само най-добрите ще достигнат финалната линия в рамките на определеното време.

Теодор Кабакчиев е сред топ фаворитите в надпреварата. Той вече има един финал на „Red Bull Erzbergrodeo“ през миналата година, а през тази ще се бори и за подиума вече като пилот на „Sherco Factory Racing“. Българската звезда в световния хард ендуро керван зае второ място в първия кръг от Световния шампионат за 2024-та, проведен в Уелс, втори е и във временното класиране за сезона след Мануел Летенбихлер от „Red Bull KTM Factory Racing“. Германецът е актуалният световен шампион и ще се бори за третата си поредна победа на „Red Bull Erzbergrodeo“. На старт в тази емблематична надпревара ще застанат и всички останали звезди на този спорт от всички краища на планетата, така че битката ще бъде ожесточена.