Държавното първенство по Ръгби 7 е тази неделя в Габрово

Yantra LokoSf 10Шампионите в държавното първенство по Ръгби 7 за 2024-та при мъжете и дамите ще станат известни тази неделя в Габрово. РК „Янтра“ е домакин на шампионата и срещите ще се играят в дома на габровското ръгби - терен „Христо Смирненски“ в квартал Хаджицонев мост.

За призовите места при силния пол ще спорят 7 отбора, които в първата фаза са разделени в две групи. В група „А“ са съставите на „Балкански котки“ (Берковица), НСА (София) и „Моряците“ (Бургас). В група „Б“ ще премерят сили „Локомотив“ (София), „Дряново“, „Валяците“ (Перник) и „Янтра“. Първите два отбора от двете групи ще се класират за полуфиналите. Третият от група „А“ и завършилите на трета и четвърта позиция в група „Б“ ще спорят за 5-7 място.

При дамите битката за медалите ще бъде между четири отбора – НСА (София), „Моряците“ (Бургас), „Академик“ (София) и „Диви котки“ (Ихтиман). Те ще изиграят по системата „всеки срещу всеки“.

Домакините от „Янтра“, които са бронзови медалисти от миналия сезон, отново ще търсят място в топ 3. Задачата обаче ще бъде трудна, предвид факта че в състава поради контузии и лични ангажименти ще липсват доста водещи състезатели.

„Мисля, че битката в нашата група за първите две места ще бъде с „Локо“ (София) и „Валяците“. „Локомотив“ са на нашето ниво в момента, освен ако не се подсилят с някой чужденец, както правят напоследък. „Валяците“ традиционно са труден за нас съперник, но силата им не е в тази разновидност на ръгби, а съставът на „Дряново“ е загадка. В другата група отборът на Берковица (шампион за 2023-та) е в много добро състояние и петима от състезателите му бяха с националния отбор тази седмица в Испания. НСА станаха първи на турнира „София 7“ преди няколко седмици и имат много добри момчета. В тази компания доста трудно ще бъде на „Моряците“, анализира треньорът на габровските ръгбисти Венелин Иванов.

Yantra Lokomotiv 63

„Ние не сме в най добрата си форма и състав, но момчета са сърцати и мисля, че ще се раздадат до край. Искрено се надявам да нямаме повече контузии, защото този сезон ни дойдоха в повече“, допълни наставникът на „Янтра“.

Съставът, с който габровският тим ще се бори за медали в първенството, е следният: Камен Ножаров, Цветомир Илиев, Петър Ганев, Денислав Башев, Даниел Цвятков, Красен Боев, Даниел Петков, Маноел Манев, Вилиян Христов, Пламен Трифонов, Мирослав Андреев, Иван Иванов, Венелин Иванов. Заради контузии първенството ще пропуснат капитанът Димитър Георгиев, Михаил Михов, Ивайло Пешев и Ивайло Ялъмов. В чужбина са И. Димитров, Н. Венков, А. Христов, Х. Ненков и Т.Диклич.

Срещите в неделния ден ще започнат в 11:00. Първият мач на „Янтра“ е срещу „Дряново“ от 11:20. Очаква се проявата да приключи около 18:00.  

Ръгби 7 възниква през 70-те години на 20-ти век и се наложи като спорт на Олимпиада през 2016. Характеризира с голяма динамичност, много отбелязани точки и драматични развръзки в последните секунди на мачовете. Играта използва доста от правила на познатото Ръгби 15 с малки изключения, те са: седем играчи в отбор, вместо 15; седем минути на полувреме, вместо 40; максимум пет смени, вместо осем; две минути почивка между полувремената, вместо 10; жълтият картон води до две минути наказание, вместо 10.