Габровска гордост - Християна Гутева влезе в историята на родния футбол

CSKA1948 Yantra 5Родената в Габрово Християна Гутева влезе в историята на родния футбол, като стана първата дама ръководила среща от Първа лига. Това се случи в двубоя между „Крумовград“ и „Левски“, спечелен от „сините“ с 1:0.

Непосредствено преди сблъсъка Християна получи букет от съдийската колегия, а двата клуба й подариха по една фланелка с нейната фамилия на гърба.

Християна Гутева започва да съдийства през 2006 година сред младежките и аматьорските футболни групи, ръководи и срещи във „В“ група на българското футболни първенство. В ранглистата на ФИФА е от 7 години и има множество ръководени двубои на международната сцена при дамите. От също толкова време съдийства и на двубои във Втора лига на България, като арбитър от столичната колегия. Дебютира като рефер във втория ни ешелон с мача ОФК „Поморие“ – ФК „Локомотив“ (Горна Оряховица), на 29 май 2017 година. На 3 декември същата година дебютира като допълнителен асистент съдия в Първа лига на двубоя ПФК „Берое“ (Стара Загора) – ПФК „Септември“ (София). До този момент имаше множество назначения като 4-ти рефер и ВАР съдия на мачове от елита. Със стабилното си представяне Гутева заслужи доверието на Съдийската комисия за дебют на най-високото ниво в нашето първенство и този момент дойде вчера.

В последните години ФИФА, УЕФА и БФС са заложили в програмите си усилено развитие на женския футбол. Нарядът на Християна Гутева е нагледното доказателство за възхода на женското съдийство у нас.