Нов европейски рекорд и сребро за Християн Стоянов от Световното първенство в Япония

HrisStoyanov Yaremchuk3:49:54 – това вече е новият европейски рекорд в бягането на 1500 метра за хора с увреждания, категория Т46, и той е записан срещу името на Християн Стоянов. Спортист №1 на България за хора с увреждания за последните няколко години направи постижението на Световното първенство в Кобе, Япония, където завърши втори и се окичи със сребърното отличие. Златото завоюва руснакът Александър Яремчук, който се състезава под неутрален флаг. Той пробяга дистанцията за 3:48.87 минути, което е нов рекорд на световните първенства. Бронзът стана притежание на австралиеца Майкъл Роджър, който завърши за 3:50:45 минути.

Още след старта Роджър застана отпред, а след него се наредиха Яремчук, Стоянов, алжирецът Самир Нойуа и Давид Емонг от Уганда. Тази подредба се задържа до последната обиколка. 300 метра преди финала Яремчук атакува и излезе пред Роджър, а Християн Стоянов го последва. Темпото, което наложи руснакът в последните 100 метра, обаче бе много високо и Християн нямаше никакъв шанс да го „прескочи“. С личен резултат Гемечу Динса от Етиопия завърши четвърти (3:53:61 мин), следван от Нойуа и Емонг. Общо 12 атлети си оспорваха медалите в дисциплината.

HrisStoyanov Iaremchuk

С този сребърен медал Хрис Стоянов направи пълен комплект от световни отличия. Той има бронз от Лондон`2017 и два златни медала от Дубай`2019 и Париж`2023. Именно към френската столица е насочен и фокусът му тази година, а стартът в Япония беше само част от подготовката за Параолимпийските игри това лято. Там той ще опита да се качи на олимпийския връх, след като на Игрите в Токио през 2021-ва остана със сребърен медал.