Габрово с осем национални състезателки по хандбал

KatetoОсем габровски състезателки ще вземат участие в предстоящите прояви на националните ни отбори по хандбал за жени и девойки до 17 и до 19 години.

Представителният женски тим на страната ни започва този месец участие в квалификации за участие на Европейското първенство през 2024-та в Австрия, Унгария и Швейцария. Тимът ни е в предварителна група 6, в която ще спори със съставите на Черна гора, Сърбия и Турция. Първият мач на състава ни е следващата сряда - 11 октомври в Сърбия. Четири дни по-късно, на 15 октомври, тимът ни ще приеме Черна гора в „Арена Шумен“. В състава, който ще бъде на разположения на старши треньора Димитър Николов за първите два мача, са три габровки – вратарката Ивон Дюлгерова, която се състезава в Италия, Екатерина Стефанова и Стефани Петрова. В групата са и още две бивши възпитанички на ХК „Бъки“ – Екатерина Джукева, която играе в Румъния и състезаващата се от този сезон в Германия Габриела Георгиева.

Международни прояви предстоят и на националните ни отбори за девойки до 17 и до 19 години. Двата тима ще вземат участие в континенталната фаза на турнира на Международната федерация по хандбал IHF Trophy в Косово от 11-ти до 15-ти октомври. При 17-годишните ще спорят седем отбора, разделени в две предварителни групи. При 19-годишните участващите отбори са 4 и ще играят по системата „всеки срещу всеки“. Победителите ще се класират за интерконтиненталната фаза на IHF Trophy. При по-малките в състава на България са включени три състезателки на ХК „Бъки“. Това са вратарката Анджелина Пенчева, Пламена Денева и Ивайла Димитрова. При 19-годишните селекционерките Мариела Иванова и Милена Аврамова са повикали две габровски хандбалистки – вратарката Преслава Стойчева и Надежда Иванова.

A94I0056

И двата национални отбора ще се съберат на лагер на 8 октомври в Сливница и от там ще отпътуват към Косово.