Община Габрово

Общински спортни имоти

Сестри Пеневи останаха извън полуфиналите на СП по скокове на батут

PeneviСестрите Христина и Мариела Пеневи приключиха участието си на 36-тото Световното първенство по скокове на батут, двоен мини батут и пътека в София. Състезателките на „Акро-арт“ не успяха да преодолеят квалификациите в олимпийската дисциплина батут и при синхронните скокове.

В индивидуалната надпревара Христина зае 53-то място, а Мариела завърши 72-ра. При синхроните сестри Пеневи се наредиха на 24-о място с 37.630 точки, които постигнаха във втората комбинация. В първата те допуснаха грешка и бяха оценени с 18.730 точки.

Общо 310 състезатели от 38 държави взеха участие в 36-я планетарен шампионат.

"Аз съм доволен от нашите състезатели. Те за първи път стартират доста подготвени. Специалистите видяха това нещо. Получих поздравления за тяхното моментно състояние. Мисля, че тяхната увереност, тяхното самочувствие им изигра лоша шега. Тръгнаха много добре технически, но бяха неуверени. Това се дължи на малкия опит. Комбинациите им са доста отработени и точно там е разковничето за тяхната колебливост, защото до Световното първенство те играеха доста хубави комбинации", коментира помощник треньорът на националния отбор по скокове на батут Станислав Стоянов.

"Специално Христина Пенева има комбинация с две точки по-голяма трудност. Ние решихме да изберем средния вариант. Всеки треньор смята трудността на своя състезател, а по нашите сметки тази комбинация щеше да й стигне да влезе в полуфинал. После нашата тактика щеше да претърпи промени. Дълги години ние бяхме далеч от големия спорт и нашите състезатели все още не могат да повярват, че са конкурентоспособни на първите 24 състезатели. Всичко им е в главата. Те все още не могат да повярват в себе си, че имат потенциала да са сред големите. Те сред тях – като тренираност, като трудност, като изпълнение, те са там", добави той.

"Проблемът е, че трябва да го разберат те самите, да го осъзнаят и да тръгнат малко по-уверени. Направихме разбор след състезанието. Те самите разбират, доста са ядосани, съжаляват много за това, че не са тръгнали по-уверено. А и да не забравяме, че състезанието е в България. Това е много голям фактор, защото очакванията към тях са много големи. Озоваха се в тежка обстановка. Следващата година българските състезатели ще участват във всички Световни купи, за да събират точки и да спечелят олимпийска квота. Тази в Баку не е потвърдена, има две в Португалия, по-всяка вероятност ще има една в САЩ и една в България", коментира след надпреварата Станислав Стоянов.

Тази седмица, от 23-ти до 26-ти ноември, в „Арена София“ ще се проведе 29-то световно първенство за юноши, девойки и младежи. В него габровският „Акро-арт“ ще се представи с шестима състезатели - Радост Пеева, Виктория Йовчева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова и Цветин Стоянов. Александра Вакарелска ще бъде първа резерва във възрастовата група на 11-12-годишните.  

    archive