Община Габрово

Общински спортни имоти

Шахматът в Габрово тръгна по нов път

PETKOV IVANOVВ края на миналата година в Габрово се проведе отчетно-изборно събрание на ШК "Орловец 1997". На него бе направен разбор на дейността на клуба през изминалия период. Избано бе ново ръководство и нов Председател на УС - Емил Петков.

Приети бяха и нови ентусиазирани членове, готови за работа в полза на шахматната игра на територията на общината. Бяха картотекирани и първите състезатели на клуба за 2021 година.

Приоритетна за дейността в клуба остава работата с децата и юношите. През настоящата година ще се разчита на признатите лидери – Денислав Иванов, Кристиан Кънев и Йоан Велчев и на добилите вече опит Адриана Кънева, Омая Матеева, Валентина Дамянова, Ирена Гълъбова, Стефан Тотев и др. С интерес ще се следи развитието на малките Валери Едрев (8 г.) и Наташа Демерджиева (7 г.), очаква се завръщането и на "по-несериозните", но талантливи седемгодишни Никита Ангелова и Кристияна Петрова. Амбициите са в най-скоро време клубът да има силни отбори в долните възрастови групи. С особен интерес се очакват изявите и на търновеца Михаил Панайотов, който от тази година ще се състезава за ШК „Орловец 1997“. Добрата работа на силните състезатели и опитни треньори мм Йордан Иванов и Емил Петков е сигурна гаранция за бъдещи успехи. Ще продължи дейността и в НЧ „Дядо Стойно 1927“ (с.Поповци), където заниманията води Борислав Атанасов.

Междувременно в Девин се проведоха държавните първенства по ускорен шах и блиц за мъже и жени. Независимо от сложната епидемична и климатична обстановка, уеменията си  демонстрираха 57-ма състезатели. Новият председател на ШК „Орловец 1997“ - Емил Петков, постигна сериозен успех, заемайки седмо място от 55 участника в блица с 5 точки от 7 партии. Зад него в класирането останаха един гросмайстор, един международен майстор и двама майстори на ФИДЕ, а по-напред се класираха само четирима гросмайстори и двама ФИДЕ-майстори. В ускорения шах Петков зае 32-ро място от 57 състезатели с 4.5 точки. Любопитен факт е, че в първенствата участваха и още двама габровци, отдавна напуснали родния град - бившият възпитаник на ШК „Габрово 92“ Лъчезар Лазаров, живял дълги години в чужбина, сега софиянец и ветеранът от ЦСКА Димитър Георгиев (играл на Окръжно първенство на Габровски окръг през далечната 1972 година).

Тази събота децата на клуба ще участват в открит турнир в град Казанлък за Купа "Васил Левски", а в неделя мъжете ще играят в Павликени на традиционния турнир "Павликяни".

    archive