Община Габрово

Общински спортни имоти

Теодор Кабакчиев е световен шампион по Супер Ендуро!

001963 Fim World SuperEnduro La Coruna 2020 RaceБългария има световен шампион по Супер Ендуро! Теодор Кабакчиев (Екстрийм рейсинг, КТМ) донесе историческа титла на страната ни в клас „Джуниър“ от първенството на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) по хард ендуро в зала.

Това стана факт след обявеното днес решение на световната мото централа, промоутърът на сериите ABC Communications и полският организатор Sport Up да бъде отменен финалният пети кръг от шампионата. Надпреварата трябваше да се проведе в „Атлас Арена“ в Лодз, Полша, но поради ескалиращото положение в световен мащаб в резултат от разпространението на коронавируса, състезанието няма да се състои. Така българският шампион завърши начело при пилотите до 23 години, спечели световното злато и си осигури участие в най-високия клас „Престиж“ през сезон 2020/2021.

Подпомаганият от фирма „Еконт“ габровски супер талант приключи шампионата с актив от 185 точки, с 2 повече от германеца Леон Хентчел (Хускварна, 183 т.). Бронзът отива при американеца Тай Кулинс (ТМ), който събра 165 точки.

Теодор направи много силен сезон и титлата му е абсолютно заслужена. Асът ни триумфира в два от четирите кръга и спечели пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.

Tedo Krakov 2019

Кабакчиев донесе на страната ни историческа първа победа в манш Световния шампионат по Супер Ендуро още в първия кръг, проведен в Краков (Полша) през декември. Във втория кръг, в „Захсен Арена“ в германския град Риза, пилотът ни беше споходен от малшанс – пръснат заден амортисьор на КТМ-а, който му попречи да се представи на ниво (13-7-5 място). Все пак Тедо прибави ценни 21 точки към актива си, но пък поизостана от лидерите Кулинс и Хентчел. Случилото се в Германия обаче мотивира още повече габровския талант и в следващите два кръга най-високото стъпало на почетната стълбичка беше негово.

00109 Fim World SuperEnduro Budapest 2020

В Ла Коруня, Испания Кабакчиев донесе нов исторически успех на родния мотоспорт - първа победа в кръг от световните серии на FIM. Две втори и едно първо място в отделните маншове го изстреляха на челната позиция и в зала „Колизеум да Коруня“ прозвуча българския химн. Тедо стопи от пасива, но все още изоставаше с 13 точки от временния лидер Тай Кулинс (САЩ). И това се промени след едно блестящо представяне в четвъртия, оказал се и последен, кръг в Будапеща, Унгария. Подкрепян от множество българи в зала „Ласло Пап“ в унгарската столица, родният ас беше безапелационен и не остави никакви шансове на съперниците си. Кабакчиев постигна победи в трите състезателни манша и взе пълен актив от 60 точки, които му донесоха лидерската позиция в генералното класиране за сезона.    

001895 Fim World SuperEnduro La Coruna 2020 Race

След надпреварата в Будапеща Тедо се върна в своя тренировъчен център в Испания, продължи подготовката си и беше супер амбициран да защитава червения си номер на водач в класирането в Лодз, но ситуацията се промени бързо и шампионатът приключи предсрочно.

00128 Fim World SuperEnduro Budapest 2020

В клас „Престиж“ на световните серии, в който от следващия сезон трябва да се състезава и Тедо Кабакчиев, титлата печели Били Болт (Великобритания, Хускварна, 227 т.), следван от Тади Блазусияк (КТМ, Полша, 209 т.) и Джони Уокър (КТМ, Великобритания, 192 т.).

    archive