Община Габрово

Общински спортни имоти

Ева Петкова с трето място и силен резултат в Русе

eva petkova16Големият талант на АК „Орловец 93“ Ева Петкова постигна личен рекорд в бягането на 800 метра в седмото издание на международния лекоатлетически турнир „Младост“ в Русе. В надпреварата взеха участие юноши и девойки под 18 години от Турция, Сърбия, Унгария, Молдова, Румъния и България. Състезанието беше открито от олимпийският шампион на троен скок Христо Марков, една от най-бързите жени в историята на леката атлетика Анелия Нунева и националният рекордьор на 1500 м, 2000 м, 3000 м, 5000 м и 10 000 м Евгени Игнатов.

Ева направи много силно бягане в старта на 800 метра, който по думите на треньора ѝ Веселин Георгиев спокойно може да бъде определен като едно неофициално Балканско първенство в дисциплината, заради участието на най-добрите състезателки от Сърбия, Турция, Румъния, Молдова и Унгария. Петкова пробяга двете обиколки за 2:13:54 минути и подобри с близо 9 секунди предходното си върхово постижение. Този резултат и донесе третото място. Само с 0.8 секунди по-бърза беше румънката Мариела Боднариуц, а победата с време 2:12:98 спечели Ива Малетич от Сърбия. Ева беше единствената българска състезателка в топ 6. След нея останаха съпернички от Турция, Румъния и Молдова.

„Мисля, че се движим в правилната посока“ – коментира Веселин Георгиев – „Ева свали 9 секунди от предишния си най-добър резултат на 800 метра, което е един чудесен напредък. Целите ни тази година са участие в Балканския шампионат за юноши и дeвойки под 18 години в Кралево (Сърбия) и евентуално място в лекоатлетическия отбор на България за Европейския младежки олимпийски фестивал в Баку (Азербайджан), в който ще бъдат включени три момичета и три момчета. Аз мисля, че имаме сили да го постигнем“, допълни специалистът.

EVA PETKOVA

За да постигне своите цели, на Ева са ѝ необходими повече тренировъчни лагери и съответно финансиране. Тя има възможност да получи такова от програмата на Еврофутбол „Спортни таланти“ 2019.  Състезателката на АК „Орловец 93“ е сред спортистите, които се борят за най-голям вот в анкетата "Спортен талант на публиката". Тя е отворена от 3-ти май и ще приключи на 19-май. Своя глас за Ева може да дадете от този линк - http://talanti.eurofootball.bg/vote_2019.php?vote_id=766&fbclid=IwAR0KlhEzjn4middXDFtELImd6Hady3Q_FMVe6qkys5vYnZWbds4u8WtmVfY#. Тя кандидатства за финансиране в размер на 3 035 лева, като средствата ще покрият участието ѝ в два тренировъчни лагера в Трявна през юни и юли, лагер на Каваците през септември и за възстановяване.

АК „Орловец 93“ имаше и още един представител в международния лекоатлетически турнир „Младост“ в Русе. Йоана Йончева участва в състезанието на скок височина и зае 10-то място с резултат от 145 сантиметра.

    archive