Община Габрово

Общински спортни имоти

Добро каране на Тедо Кабакчиев и седмо място в Будапеща

Теодор Кабакчиев (КТМ) продължава възходящото си представяне вTEDO SUPERENDURO 2019 Световния шампионат по СуперЕндуро. Габровският талант се намеси в битката за призовите места и в трите финала от четвъртия кръг на сериите, провел се в 12 хилядната зала „Ласло Пап“ в Будапеща, Унгария и зае седмо място в крайното подреждане на клас „Джуниър“.

И в трите състезателни манша българският шампион направи отлични стартове и дишаше във врата на вече световния шампион в тази възрастова група Уилям Хоаре (Хускварна). В първия успя да задържи позицията си в челото и завърши трети, след Хоаре и румънеца Йожца Нарберт Левенте (Хускварна). Във втория Тедо поведе след първия завой на трасето, след това три обиколки се държеше близо до Хоаре, но в последствие проблем с радиатора го смъкна назад в подреждането до крайното 11-то място. Джентълменски жест направиха Давид Киприян и неговия баща, които отстъпиха резервния си радиатор на Тедо. В краткото време между двата манша елементът беше сменен и Кабакчиев се включи в последния момент за Финал „C“. В него, след нов силен старт, талантът ни се залепи зад Хоаре и пет обиколки се опитваше да го притиска. Забавяне на едно от дървените препятствия обаче позволи на Тим Апол (КТМ, Германия) да се възползва и да го изпревари, а след още една лека неточност пред него минаха също Енрико Риналди (Хускварна, Италия) и Ариен Жакон (КТМ, Франция). Така Тедо видя карирания флаг на 6-та позиция.

Общият сбор от 28 точки (15, 4, 9) му отреди 7-мо място в подреждането от кръга. С толкова завърши и шестият Йожца Нарберт Левенте.

"Определено не е резултатът, който искам, но тази нощ беше много драматична. Продължавам напред със същата нагласа. Искам челните позиции и ще се боря за тях. Благодаря на всички приятели, които ме подкрепяха в Будапеща", написа Тедо след състезанието.

Победата, с пълен актив от 60 точки, взе Уилям Хоаре, който си осигури и световната титла предсрочно. Кръг преди края на СуперЕндуро сериите британецът е недостижим на върха в генералното класиране с 227 точки. С 64 по-малко е Тим Апол (163 т.), а трети е Давид Киприян (КТМ, Чехия, 134 т.). Тедо е на 8-ма позиция с 93 точки.

Последният кръг от Световния шампионат по СуперЕндуро ше се проведе на 6-ти април в Билбао, Испания.                

    archive