Община Габрово

Общински спортни имоти

Владо Искров: Искаме да дадем възможност на най-добрите ни млади баскетболисти да отидат в чужбина

BASKET VLADO ISKROVОт понеделник Габрово ще бъде домакин на International basketball camp. Това ще бъде първото издание на кампа, който има за цел да разшири познанията на състезатели и треньори с помощта на утвърдени специалисти от Европа и САЩ. Главен организатор е Владимир Искров. Основните цели на кампа са овладяване на нови баскетболни умения; запознаване на състезателите с баскетболната методика на държави като САЩ, Италия, Словакия и Австрия и естествено създаване на международни контакти.

От 15-ти до 22-ри август баскетболът ще завладее Габрово. Дай ни повече подробности?

Смятам, че е необходимо в България да има вкарване на нови идеи и нови концепции за разбирането на играта и това е идеята за провеждането на този баскетболен камп. Ще го постигнем чрез треньорите, които сме поканили, от САЩ, Италия, Австрия и Чехия. Така че децата, които ще участват в кампа, ще имат възможност да се докоснат до нови методики и до различни виждания за баскетболната игра. Ще могат да обогатят своите знания и макар и за краткия период на лагера да успеят да развият своите баскетболни качества. Всичко това ще бъде съчетано с финалния турнир на Националната аматьорска лига по баскетбол от 19-ти до 21-ви август, които децата ще могат да гледат. На 20-ти пък ще има демонстративен баскетболен двубой на състезатели с инвалидни колички, като целта на този мач е децата да видят, че невъзможни неща няма и по-рядко да използват в речника си „не мога“.

Колко деца са заявили участието си в кампа?

Около 220 са децата, като 170 ще бъдат настанени в хотелите тук в Габрово, а останалите са местни възпитаници. Вярвам, че събирането на толкова много състезатели на едно място би допринесло за създаването на едни социални контакти и приятелства между децата. Тоест, фокусът няма да бъде само баскетболен. Ще съчетаем спортната част и с посещение на интересните обекти около Габрово и в града, а те не са малко. Смятам, че от културна гледна точка ще им бъде доста полезно на децата.

Как се роди в теб идеята да организираш такова мащабно събитие?

Ами аз не очаквах да е толкова мащабно (усмихва се). Имах късмета да работя в чужбина, бях на обучение последно в Щатите – 40 дни  в края на миналата година, и видях хората как правят нещата там. Знам, че не се случват много такива събития в България и прецених, че е възможно да се организира такова нещо със западни специалисти, които, както казах в началото, да вкарат ноу хау. Една от основните цели на лагера също е да дадем възможност на най-добрите ни млади баскетболисти да отидат да играят в чужбина и то на места, където има добри баскетболни системи, и в отбори, които са водещи в съответните първенства. За жалост, при нас нямаме в момента икономическия ресурс в страната да поддържаме силни мъжки отбори и децата, които спортуват, просто няма къде да реализират потенциала си. Но от това, което съм видял в другите страни, и талантите там, смятам, че нашите деца по нищо не им отстъпват. Просто проблемът при нас е, че за момента системата не е завършена. Имаме много добри деца докъм 14, 15, 16-годишна възраст и после ги губим за играта, защото нямаме силни мъжки отбори, а няма как да ги имаме поради икономическата ситуация и това е един омагьосан кръг. Та, така и така има много голяма вероятност тези таланти, които имаме, след 16-годишна възраст да ги загубим, смятам, че е по-добре да им се даде шанс да се развият в по-добри системи, да заиграят професионално, да отидат в колежи да учат в Щатите и в един момент, когато приключат целия процес на академично и баскетболно обучение, вече да преценят самите те дали да играят баскетбол професионално, или да се отдадат на това, което са завършили. Алтернативата за колежите в САЩ наистина е много добра. Аз вече имам двама състезатели там и съм сигурен, че след като завършат обучението си, ще могат да се реализират по много добър начин в живота, дори и да не станат професионални баскетболисти.

Това звучи страхотно и е хубаво, че този камп ще се проведе в тук. Защо избра точно Габрово?

Аз съм емоционално обвързан с Габрово. Започнахме преди 4 години и направихме една по-сериозна селекция тук. Постигнахме и добри резултати – такива, каквито до момента не бяха постигани от габровския баскетбол. Имам подкрепата и доверието на БК“Чардафон-Орловец“, на Община Габрово и всички в града, че можем да направим едно наистина хубаво събитие. Освен това Габрово си е в центъра на България, така че и чисто като локация е много удобно за всички деца да дойдат тук.

Едно от най-интригуващите неща, за които спомена, че ще се състоят по време на кампа, е демонстративният мач между състезатели на инвалидни колички на 20-ти август (събота). Обясни ни повече за него?

Баскетбол на инвалидни колички в България започнахме в края на 2009-та година. В момента има три отбора, а от тази година има и първенство, като за това доста помогнаха и федерацията и министерството. За годините, в които работих с хората на инвалидни колички, видях, че те са доста по-човечни от т.н. нормални хора, или ходещите хора. Те страшно много си помагат един на друг. Има момчета, които дават лични средства за деца от домове, намират им работа, намират им университети, интегрират ги изцяло в живота и това са хора в неравностойно положение. Та те ще послужат за пример не само на нас, а и на децата и надявам се на всички, които ще бъдат в Габрово в този период. Смятам, че точно такива хора трябва да се показват. Хора, които правят конкретни неща за конкретни личности.

Това си заслужава да бъде видяно от възможно повече хора.

Ако трябва да съм откровен максимално, аз се надявам, че по този начин може да се промени мисленето на хората  и те да разберат спортът до какво води, как формира личността и защо е толкова важен за обществото. Докато бях Щатите видях, че там няма човек, който да не спортува, в университета специално. Просто спортът е абсолютно заложен в програмата -  дали като индивидуално желание на студентите, или като учебна програма. Всеки спортува и всеки минава през спортната система, защото всички знаем, какво възпитава тя – дисциплина, целеустременост, постоянство и т.н. неща, които са доказани. Ние, като общество, сме длъжни да ги приложим. Дали ще бъде чрез баскетбол, или чрез друг спорт, няма значение. За мен това е най-добрия начин едно дете да бъде възпитано и да израсте в здрава и нормална среда. Лошо е ако не се обърне внимание на спорта. Мога да дам пример с Англия преди 15 години – агресия по улиците, проблеми с децата и т.н. Всякакви програми бяха вкарани за връщането на подрастващите в нормалното им състояние, но нищо помогна. В един момент заложиха на спорта и агресията изчезна от тях, защото концентрираха енергията си в нещо по-смислено. 

Кои официални лица очакваш да уважат събитието?

Кметът на Община Габрово, г-жа Таня Христова, ще участва в някой от официалните събития, защото те са общо пет. Поканили сме министър Кралев, както и президента на БФ Баскетбол. Госпожа Офелия Кънева - председател на Държавната агенция за закрила на детето, ще присъства на откриването. Надявам се на по-голяма медийност, за да има и по-сериозен отзвук.

Въпреки че първия баскетболен камп в Габрово тепърва предстои, мислиш ли по въпроса да го превърнеш в едно ежегодно събитие?

Да, иска ми се да направим нещо подобно на това, което правим в момента с баскетбола, но да въведем и други спортове – футбол, шах, фехтовка, бойни спортове и т.н., и по този начин да стане като една мини олимпиада. Имаме добри индикации, че догодина може да се проведе Европейско първенство по баскетбол за хора с увреждания в България и ми се иска всичко това да се съчетае с един хубав мулти спортен лагер. Нека обаче да мине сега това събитие и след това ще мислим за идната година.

09.03.2018г. 18:06ч.
Мирослав Иванов-Деко: Ако нашият отбор играе добре, няма да има значение какво ще правят другите

Мирослав Иванов - Деко ще дебютира официално в неделя като треньор на „Янтра 1919“. Най-успелият на клубно ниво габровски футболист застана начело на тима по време на зимната пауза и ще има не леката задача да измъкне отбора от дъното на класирането в Северозападната Трета лига. Дебютът на Иванов ще бъде труден, тъй като тимът му ще приеме на стадион „Априлов“ лидера в Северозападната Трета лига – „Кариана“ (Ерден), който не е усещал вкуса на загубата от началото на сезона. За всичко обаче си има първи път и Деко е убеден, [ ... ]

Прочети още...
12.09.2017г. 16:21ч.
След дълга пауза Мотополигон

След 15 годишно прекъсване Мотополигон „Ябълка“ отново ще приеме състезание по мотокрос. Дългото 1597 метра трасе в едноименния габровски квартал ще бъде домакин на шестия кръг от Традиционния шампионат по мотокрос за 2017, в който се очаква да вземат участие над 150 състезатели, в това число и гости от Румъния и Гърция. Надпреварата е тази събота и неделя, 16-17 септември.

Прочети още...
11.08.2017г. 20:14ч.
Христо Данаилов: Целта ни е да надградим и да гоним челно класиране

Мъжкият отбор на хандбален клуб „Чардафон“ спечели историческо трето място в първенството на „А“ РХГ. Играещият треньор Христо Йорданов и съотборниците му се записаха в летописите на габровския спорт, като донесоха първите медали от шампионата на мъжкия ни хандбал. При това „Чардафон“ се намести в тройката още при дебюта си в елитната група. С човекът основал ХК „Чардафон“ преди 4 години и върнал габровския мъжки хандбал в „А“ група след осем годишна пауза, разговаряме за изминалия успешен сезон и очакванията [ ... ]

Прочети още...
Други статии
    archive