Община Габрово

Общински спортни имоти

Шломо Бинямин: Избрах баскетбола, защото не харесвам футбол

SHLOMO MACABIОт понеделник в Габрово на подготвителен лагер е юношеският баскетболен отбор на „Макаби“ от израелския град Петах Тиква. Гостите са в нашия град по покана на кмета на Община Габрово и провеждат тренировките си в спортна зала „Орловец“. Тимът от Израел изигра и един приятелски мач с отбора на „Етър 49“ от Велико Търново.

Начело на „Макаби“ (Петах Тиква) е един от водещите специалисти в Израел - Шломо Бинямин, който се занимава професионално с баскетбол от 37 години, а с отборите, които е ръководил, е спечелил 22 шампионата. Работил е също с осем различни баскетболни асоциации. Под неговото треньорско ръководство са преминали стотици играчи, като един от известните е Шарон Друкер, на когото в началото на тази година бе предложено да поеме националния отбор на България по баскетбол, но той отказа офертата. Ето какво сподели Шломо Бинямин за спортния сайт на Община Габрово.

Колко души от израелския град Петах Тиква сте в Габрово?

20 състезатели, двама треньори и трима от родителите на играчите – общо сме 25.

Защо избрахте именно Габрово за да проведете своя летен тренировъчен лагер?

Бил съм в Габрово вече два пъти за последните 6 месеца и всъщност кметът на Община Габрово Таня Христова ни покани.

Как се чувствате тук?

Чудесно, невероятно!

Какво ви впечатли най-силно?

Че хората в този град изглеждат много спокойни, усмихнати, без нерви и напрежение. Това виждам и усещам аз,…не се шегувам. Освен това всичко, което ни заобикаля – природата, красивите планини, времето е чудесно – в Израел сега е ужасно горещо…

Разкажете повече за професионалната си спортна кариера през годините?

Започнал съм разбира се като състезател, когато бях на 13, на 17 вече тренирах малки деца, а от 21 годишна възраст и юноши 17-18 годишни.

Имате ли постигнати големи успехи и резултати в баскетбола?

22 спечелени шампионски купи с различни отбори в Израел, няколко национални купи… Тренирал съм и доста от най-популярните, най-добрите баскетболисти на Израел, известни с играта си и отвъд нашата страна.

Треньор сте на юношите на „Макаби“ от Петах Тиква, това ли е единственото нещо, с което се занимавате?

Всъщност работя в общината на Петах Тиква, като мениджър на един от големите индустриални паркове в моя град. Радвам се на популярност и авторитет в професията си, много хора разчитат на мен. Освен това съм и председател на обществен доброволчески комитет.

Логично стигаме и до въпроса за образованието при толкова успешна реализация в различни направления?

Да, аз имам спортно образование. Дипломиран треньор съм. Завършил съм най-известното училище в Израел, което подготвя треньори във всички спортни дисциплини, които се практикуват в страната. Имам и образователни степени по бизнес и публичен мениджмънт.

От всички спортове , защо избрахте точно баскетбол!

Защото НЕ ХАРЕСВАМ ФУТБОЛ! J

Как бихте отговорили на въпроса за семейството?

Нормален човек съм. Имам съпруга, двама сина и една дъщеря. Най- голямото ми дете е на 31, а най-малкото на 23 години. И представете си не се занимават с баскетбол.

Връщаме разговора към настоящия отбор, с който сте сега в Габрово, от колко време тренирате тези 15-16 годишни момчета и постигнали ли сте заедно значими успехи?

За първа година съм с тях, те са сравнително млад, нов отбор, все още се опознават, идват от различни клубове, още са  във фазата когато се сработват и доразвиват…Въпреки това имат голям успех от тази година достигайки четвърто място в първенството ни.

А какви са целите, които си поставяте с този състав?

Шампионски трофей, национална купа, разбира се!

Колко възрастови групи и състезатели спортуват в баскетболен клуб „Макаби“?  Как е организиран и финансиран тренировъчно-състезателният процес при вас?

В клуба тренират 1800 деца и младежи на възраст от 6 до 21 години. Момичетата са само 100. Обучават се от 22-ма треньори. Аз имам занимания с момчета 5 пъти седмично. Иначе клубът е частна организация, в Израел всички са такива. Финансирането на дейността ни идва със средства от общината, спонсорство и такси, които заплащат самите спортисти – това са основните пера, които формират бюджета ни.

И ако не е тайна,  каква е сумата, с която разполага клубът ви на година?

Имаме няколко милиона евро….по-точно около 2 млн. евро на година за цялата дейност на клуба.

Получавате ли заплата от „Макаби“?

Понякога… :)  Аз съм на възраст, на която съм достатъчно успял, да не кажа богат, за да завися от възнаграждението  си в клуба. То е важно за младите треньори. При мен е почти доброволно, но щом питате – Да, треньорите в „Макаби“ получават заплати.

Освен баскетбола, който е изключително популярен в държавата Израел и съответно се радвате на титли и успехи в европейските клубни турнири, във вашия град Петах Тиква, кои други спортове са добре развити?

Веднага отговарям – футбол, спортна гимнастика, хандбал, тенис…, всъщност общо са 16 спортовете, които активно се практикуват и реализират съответната състезателна дейност на територията на Петах Тиква.

Като треньор и човек, който се занимава професионално вече 37 години с баскетбол, кои са най-важните качества, които трябва да притежава и изгради даден спортист за да е успешен състезател?

Четири основни неща според мен: Първо – интелект, на второ място талант, следван от труд и упоритост, увенчани с последователност и концентрация. Нямаш ли тези дадености, не развиеш ли съответните умения - просто си оставаш един посредствен човек практикуващ спорт, но не и добър състезател.

Несъмнено сте реализиран, но и твърде зает човек – треньор, мениджър на индустриален парк, съпруг, баща - как и кога си почивате?

Денят ми винаги започва много рано – преди 6 сутринта и завършва късно…Създал съм си ред и график, така че да бъда пълноценен в нещата, с които се занимавам и явно се получава…, чувствам се добре. А за почивката – първо изключвам телефона – това е основното. Много обичам да релаксирам в Тайланд – прекрасно е, но знаете ли, в Габрово ми харесва страшно много, замислям се дали пък да не се преместя трайно тук J. Бих искал да посетя някой ден българското Черноморие и задължително Банско през зимата.

09.03.2018г. 18:06ч.
Мирослав Иванов-Деко: Ако нашият отбор играе добре, няма да има значение какво ще правят другите

Мирослав Иванов - Деко ще дебютира официално в неделя като треньор на „Янтра 1919“. Най-успелият на клубно ниво габровски футболист застана начело на тима по време на зимната пауза и ще има не леката задача да измъкне отбора от дъното на класирането в Северозападната Трета лига. Дебютът на Иванов ще бъде труден, тъй като тимът му ще приеме на стадион „Априлов“ лидера в Северозападната Трета лига – „Кариана“ (Ерден), който не е усещал вкуса на загубата от началото на сезона. За всичко обаче си има първи път и Деко е убеден, [ ... ]

Прочети още...
12.09.2017г. 16:21ч.
След дълга пауза Мотополигон

След 15 годишно прекъсване Мотополигон „Ябълка“ отново ще приеме състезание по мотокрос. Дългото 1597 метра трасе в едноименния габровски квартал ще бъде домакин на шестия кръг от Традиционния шампионат по мотокрос за 2017, в който се очаква да вземат участие над 150 състезатели, в това число и гости от Румъния и Гърция. Надпреварата е тази събота и неделя, 16-17 септември.

Прочети още...
11.08.2017г. 20:14ч.
Христо Данаилов: Целта ни е да надградим и да гоним челно класиране

Мъжкият отбор на хандбален клуб „Чардафон“ спечели историческо трето място в първенството на „А“ РХГ. Играещият треньор Христо Йорданов и съотборниците му се записаха в летописите на габровския спорт, като донесоха първите медали от шампионата на мъжкия ни хандбал. При това „Чардафон“ се намести в тройката още при дебюта си в елитната група. С човекът основал ХК „Чардафон“ преди 4 години и върнал габровския мъжки хандбал в „А“ група след осем годишна пауза, разговаряме за изминалия успешен сезон и очакванията [ ... ]

Прочети още...
Други статии
    archive