Община Габрово

Общински спортни имоти

Сестри Пеневи са втори в света!

SESTRI PENEVI 2Огромен успех за габровския спорт! Звездите на клуб по спортна акробатика и батут „Акро-арт“ – сестрите Христина и Мариела Пеневи, завоюваха сребърни медали още в първия ден от XXV-то Световно първенство по скокове на батут за юноши и девойки до 21 години. Шампионатът на планетата започна днес в зала „Арена Армеец“ в София, с участието на близо 1000 състезатели от 43 държави.

Възпитаничките на треньорите Пламен Нанев и Милена Станчева заеха второто място в света в надпреварата на батут-синхрон при девойките на възраст 17-21 години. В състезанието се включиха 23 дуета, които бяха разделени в две групи на квалификациите. Христина и Мариела бяха в групата с 13 двойки и получиха оценка 45.350, която им отреди 3-4 място. Любопитен факт е, че абсолютно същия резултат записа и другата българска двойка Анита Макулова/Десислава Манолова и така България влезе с два синхрона във финала. Най-добра оценка в квалификациите получи дуетът на Беларус, следван от синхроните на Германия, Австралия и двете български двойки. Топ 8 допълниха Нова Зеландия, Холандия и още една двойка от Германия.

Във финала надпреварата започна от нула. Хриси и Мариела получиха оценка 44.550 за своето съчетание и тя им донесе вицешампионската титла. С 45.550 златото грабнаха състезателките на Холандия Флоор Мейжеринк/Катарина Де Грааф. Представителките на „ниската земя“ изиграха съчетание с по-висока степен на трудност и бяха малко по-прецизни в синхрона. С бронз се окичиха Кейт Никълсън и Мадалин Дейвидсън от Нова Зеландия. Другият български дует - Анита Макулова и Десислава Манолова, зае шесто място в крайното подреждане с оценка 42.450.  

SESTRI PENEVI 3

„Щастлив съм и това е напълно разбираемо. Чакаме от две-три години синхронът между тях да се получи, защото те са подходящи една за друга много. И двете са много изчистени като стил и това, че са сестри, очевидно не е без значение. Тази година и двете минаха през много трудности - лекуване на контузии и нарушения в подготовката, които им се отразиха, но не ги пречупиха. Сега се надявам двете да успеят да стигнат и до финала в индивидуалната надпревара“, пожела си треньорът на Хриси и Мъра Пламен Нанев.  

България е с общо 15 състезатели на форума, а трима от тях са представители на клуб „Акро-арт“. Третият е Михаел Митев, който ще участва в надпреварата на батут при юношите на възраст 15-16 години.

    archive