Девойките до 16 години на ХК"Бъки" отново взеха Купа България

BAKI 16 KUPAДевойките до 16 години донесоха първи трофей на хандбален клуб „Бъки“за спортно-състезателната 2016/2017 година. Възпитаничките на треньорката Анита Хараланова триумфираха с Купа България, при това за четвърти пореден път.

Турнирът се проведе в град Хасково, с участието на шестте най-добри отбора в тази възраст. Габровските хандбалистки заеха първото място в предварителната група с две победи - 25:17 (13:9) над домакина „Хасково“ и 17:11 (8:5) над „Ники спорт“ (Сливница). В другата група първенец стана отборът на „Панагюрище“, следван от „Етър 64“ (Велико Търново) и „Васил Левски“ (Нови Пазар). На полуфинала „Бъки“ срещна „Етър 64“ и го победи с 19:8, на полувремето 10:4. Спорът за купата беше със състава на „Панагюрище“. Получи се един доста драматичен двубой, с размени на лидерството, който беше решен едва в заключителните минути.

Момичетата от Панагюрище започнаха по-концентрирано и поведоха с 1:6. Хандбалистките на „Бъки“ обаче успяха да намалят пасива до два гола на почивката – 8:10. Габровският състав започна ударно втората част и със серия от 5:1 успя да направи пълен обрат - 13:11. Последваха обаче няколко минути без попадение във вратата на „Панагюрище“ и съперникът отново излезе напред – 13:14. В решителните последни минути Анита Хараланова заложи на лична защита и това даде желания резултат. Габровските хандбалистки успяха да откраднат топки и с пет поредни гола си осигуриха победата в мача с 19:17.

Габриела Цонева беше най-резултатна във финала с 8 точни попадения, 6 пъти за успеха се разписа и новото попълнение Мари Томова, която се присъедини този сезон към състава, заедно с Михаела Петрова. Двете дойдоха от отбора шампион при 14 годишните за 2016-а „Дунав“ (Белене) и това беше първият им спечелен трофей с екипа на „Бъки“. Трябва да се отбележи факта, че габровският отбор извоюва купата без две от водещите си състезателки – капитанката Ивон Дюлгерова и Ивета Христова. Те бяха заедно с отбора в Хасково, но заради травми не можаха да помогнат на съотборничките си, особено в инфарктния финален мач. Лора Иванова обаче замести блестящо Ивон и заслужено беше определена за най-добър вратар на турнира. Карина Съменова и Габриела Цонева пък попаднаха в идеалната седмица на Купа България.  

„Карина показа много добра игра, Мари също, като за първо участие с нашия отбор на такъв турнир, Лора беше отлична на вратата, Габи показа добра игра... Като цяло обаче се представихме под нивото си. Смятам, че имаме доста резерви, но ни липсват мачове и контроли с добри съперници, защото в зоната не се получават оспорвани срещи. Хубавото е, че се преборихме в един тежък мач и успяхме да вземем победата. Следващата ни цел, разбира се, е титлата“, коментира треньорката на момичетата Анита Хараланова.

Това е четвърта Купа България за тази гарнитура на ХК“Бъки“. Момичетата на Анита спечелиха два пъти трофея при 14 годишните и миналата година, при първото си участие при 16 годишните.

Съставът на „Бъки“: Екатерина Стефанова, Силвия Якова, Теодора Якова, Мирела Караиванова, Маргарита Христова, Мария Дженева, Ванеса Найденова, Мари Томова, Карина Съменова, Михаела Сусанова, Габриела Цонева, Преслава Проданова, Михаела Петрова, Лора Иванова, Теодора Тодорова, Симона Христова, Ивон Дюлгерова, Ивета Христова.

Треньор: Анита Хараланова