Община Габрово

Общински спортни имоти

Веселин Антонов: Целта ни е да направим една добра среда за развитие на младите футболисти

ANTONOVТази неделя мъжкият отбор на ФК „Янтра 1919“ ще изиграе първия си домакински мач в Северозападната Трита лига. Новакът приема състава на „Ботев“ (Луковит) на стадион „Априлов“, а двубоят ще започне в 18 часа. Воденият от Даниел Христов тим дебютира в третия футболен ешелон миналата неделя, като отстъпи при визитата си на един от фаворитите за първото място в групата „Кариана“ (Ерден) с 1:5. За този двубой, за предстоящото домакинство, за детско-юношеската школа, треньорите и поставените цели, разговаряме с новия председател на УС на клуба Веселин Антонов. Той беше избран на поста на проведено Общо събрание на клуба на 17-и юли тази година. Новият УС вече е седемчленен и в него влизат още Николай Мънчев, Стоян Дачев, Петко Петков, Петя Караколева, Иван Стойчев и Богомил Недевски. Освободен е Рачо Шейтанов.

-         Как видя представянето на отбора в първия мач?

Смятам, че представянето беше на едно задоволително ниво. С изключителна дисциплина – тактическа и игрова, момчетата изпълниха всички поставени от треньорите задачи. Разликата в резултата, който набъбна така, беше резонна с оглед на класата, която притежава отборът на „Кариана“ (Ерден), и нашите наивни детски грешки, които не са изчистени все още с оглед на периода, в който се намираме в началната фаза на първенството. Отборът на „Кариана“ е фаворит в групата и на представянето ни в този мач трябва да се гледа с по-мек поглед, предвид факта, че сме млад състав, който тепърва се организира в новата група. Недоволен съм от резултата 1:5, но в същото време съм доволен от поведението на нашите играчи. Вярвам, че с времето нещата ще улегнат и представянето ще се подобрява.

-         Позитивното е, че още в първия си мач в Трета лига отборът отбеляза гол и то на негостоприемен терен?

Да и за щастие го отбеляза едно момче, което е родено 2000 година – Христо Цонев. Един изключителен талант, на когото му предстои развитие и дай Боже да отбележи още голове. Вчера се шегувах с него, че в първите 6 кръга искам да вкара 7 гола. Надявам се още в мача с „Ботев“ (Луковит) да оправдае доверието отново. Христо е изключителен футболист, а и не само той. Имаме много футболисти родени 1999 – 2000 година, които дават заявка да играят сериозен футбол в бъдеще.

-         С каква цел започва участието си „Янтра 1919“ в Трета лига?

Клубът има своята визия. Изключително ще разчитаме на млади състезатели, плод нашата школа, и основно габровски футболисти; по-опитните да направят сплав с по-младите и да им помогнат в развитието. С обиграването разчитаме отдолу да идват попълнения за мъжкия отбор и сами да си ги създаваме. Ще вземаме футболисти отвън не на килограм, както се казва, а само такива с доказани качества, които отговарят на нашата концепция за помощ към младите състезатели.

-         И сега има няколко момчета отвън в състава. Представи ни ги?

Насочихме поглед към тревненската школа, ако мога така да се изразя. При нас са Боби Атанасов, Димитър Кънчев, Севастиян Чавдаров. Това са момчета с качества и привлечени в клуба се стараят много и отговарят на нашата концепция за развитие. Да не забравя и момчето от Добрич, което е от дом за сираци – Исмет Кемал. Той демонстрира много силна игра в първия мач и дава солидна заявка да играе сериозен футбол. Изключително добро, интелигентно и възпитано момче.  

-         Както вече спомена отборът е съставен основно от млади габровски играчи. Разликата между четвъртото и третото ниво на родния футбол обаче не е малка и резонният въпрос е ще успеят ли да се справят те в битката на по-сериозния мъжкия футбол?

Наистина разликата между четвъртото и третото ниво е сериозна, но тя е такава и между мъжкия футбол и детско-юношеския футбол, в който са били до момента. Това е най-трудният период в развитието на един футболист. Смятам, че с наша помощ и с помощта на по-опитните футболисти в състава, нещата ще се получат. Целта ни е да направим една добра среда за развитие на младите футболисти.

-         За Даниел Христов това също е дебют като треньор в третото ниво на мъжкия футбол. Има ли пълната подкрепа на ръководството?

Млад треньор, на когото тепърва предстои да се развива. Имаме му изключително доверие. Даваме му шанс да се изяви и смятаме, че няма да го проиграе. Той работи добре в нашата детско-юношеска школа и начинът му на работа допада на цялото ръководство. Смятам, че с него ще успеем. 

-         Има ли реално потенциал един малък град като Габрово за два мъжки отбора в Трета лига?

Отговорът на този въпрос е двузначен – и да, и не. Щом два отбора могат да се организират, да се издържат и да покрият всички критерии за участие в първенството – спортно-технически и финансови, няма нищо лошо. В същото време моето лично мнение е, че наистина е по-добре да се направи един сериозен, стабилен, здрав отбор, който на някаква база обединен да има по-добри спортни резултати. Но за да се случат нещата във футбола, какво трябва да има? Първо трябва да имаш професионално управление на футболния клуб. На следващо място е стабилното, с добра дисциплина, финансово обезпечаване. Трябва да имаш база, която да е достатъчна за всичките ти отбори.  Трябва да имаш и ясна стратегия за развитието на детско-юношеския футбол и съответно на мъжкия отбор. След това идва селекцията и най-накрая идват спортните резултати. Ако се работи по правилния начин, нещата се получават. В момента сме два клуба, които се борят за място под слънцето в Габрово. Нека всеки да се докаже и да развива правилно своята политика, за да се случат нещата първо в личен план за самите клубове, а от там нататък и за габровския футбол като цяло. А що се касае до общинското финансиране и това, кой клуб трябва да бъде финансиран…

-         Това вероятно е препратка към предложението за решение, което беше внесено в Общински съвет, касаещо финансирането и използването на базата от футболните клубове?

Когато един клуб се оценява, трябва да се гледа неговото комплексно развитие, а не само първия му отбор. Трябва да се инвестира задължително в бази и това е генералното решение за развитие на футбола ни. За организиран футбол трябват терени. Ако децата имат качествена база ще бъдат достатъчно добре подготвени. С това не откриваме топлата вода. Що се касае до  предложението за решение, което беше внесено в Общински съвет, смятам,  че меко казано беше безумно, особено в частта си за приоритет – да се дадат базите приоритетно на един клуб, който ще получава и 85 процента от общинската финансова субсидия. Това е безумие наистина, защото трябва да има къде да тренират децата. До този момент в Габрово нямаше нищо по-хубаво от факта, че благодарение на изкуствения терен в СК “Христо Ботев“ тренираха около 300 деца и стадионът беше пълен. Какво се получава – Министерството иска да се развиват всякакви видове спорт, да има футбол и хората да спортуват за здраве; БФС иска да има отбори и стадиони; Общините искат да има спорт и футбол…Излиза, че само нашата Община иска да спре това нещо, да спре масовостта. Аз така ги разбирам нещата от моята гледна точка. Знам, че не е умишлено и че се е получило някакво недоглеждане в това предложение. Може би има някакъв подтекст в предложението за решение, но на този етап то не кореспондира със ситуацията и реалността в габровския футбол. На габровския футбол му трябват далеч по-важни неща, за които вече споменах. Не виждам смисъла от такова решение.

-         Какво е настроението преди първия домакински мач на отбора?

Готвим се и се усеща една превъзбуденост и еуфория. Момчетата се влагат максимално в тренировъчния процес, а треньорите работят в насока как да се противопоставим максимално на „Ботев“ (Луковит). Мачът ни ще бъде далеч по-труден от първия, поради факта, че ние трябва не да рушим играта, както беше в Ерден, а ще трябва да градим, да отбелязваме голове и да победим. Всички осъзнаваме, че мачът ни ще бъде труден. Опитваме се да свършим и всичко необходимо по организацията на първото домакинство за сезона. Тук е момента да благодаря на „Общински спортни имоти“, за съдействието в опита ни да лицензираме стадион „Априлов“ и това се случи де факто. Подканвам хората, които обичат футбола да заповядат на самия мач. Входът ще бъде свободен. Ще има две касички за дарения за хората, които искат да подпомогнат детско-юношеската школа на клуба. В замяна на това ще има томбола, на която ще се разиграят две печалби. Това са две вечери – едната в Ресторант „Страноприемница“, другата в Кафе-ресторант „Глинени гърнета“. Останалите изненади са за нашите футболисти – премиите им и всички останали неща.

-         С какви отбори ще се представи школата на „Янтра 1919“ през новия сезон?

Седем, плюс два девически. Имаме вече яснота и мога да съобщя треньорите, които ще работят по възрастови групи през сезон 2017/2018 в ДЮШ и мъжкия отбор. При мъжете старши треньор е Даниел Христов, с помощници Светлин Иванов и Генади Цитлакидис, а треньор на вратарите – Станислав Станчев. Юноши старша възраст U19, родени 1999/2000 година, ще бъдат водени от Светлин Иванов и Станислав Станчев. Ще имаме юноши младша възраст U17, родени 2001/2002 година. Генади Цитлакидис и Станчев ще ги водят. В елитната група U15 (2003/2004 година) на зона „Велико Търново“ треньори на отбора ще бъдат Даниел Христов и Генади Цитлакидис. Ще имаме Футбол 11 и в тази възраст по всяка вероятност отново ще участваме в старозагорската група, предвид факта, че тук не може да има сериозно организирана група на тази възраст, родени 2005 година. Ще ги водят Генади Цитлакидис и Станислав Станчев. Ще участваме и в първенствата на Зоналния съвет на ВФС по Футбол 9 и Футбол 7. Треньори там ще бъдат Димчо Данов с Николай Банов. На Футбол 5, който се администрира от Областния съвет на БФС под шапката на Зоналния съвет, с децата ще работят Николай Банов и Станислав Станчев. Ще имаме и девойки до 12 и до 15 години. Там ще се занимават Николай Банов и Веселин Горанов. В клуба разполагаме със седем лицензирани треньори. Веселин Антонов е с „А“ лиценз, Даниел Христов – „Б“ лиценз, Светлин Иванов – „С“ лиценз, Генади Цитлакидис – „С“ лиценз, Станислав Станчев – НСА, Димчо Данов – НСА, Веселин Горанов – „Б“ лиценз. Николай Банов сега ще започне обучението си за учител-треньор – „С“ лиценз. Треньорите са обезпечени финансово и смятам, че са доволни от това, което получават за труда си. Ние пък съответно имаме изисквания към тях. Работят с правилна методика, която смятам, че ще даде в бъдеще, но се изисква търпение.

-         Какви ще бъдат основните цели пред подрастващите?

Големи надежди залагаме на юношите старша възраст и не крия, че тайно се надяваме на бараж за влизане в елитната група U19. Това е в съответствие с визията за развитие на клуба за следващата година. Това е и една от причините да привлечен момчетата от Трявна, които са родени 2000 година, тъй като на баража нямат право да играят родените 1999 година, а само 2000-та. Но нека стигнем до там първо. Отборът има потенциал, Светлин Иванов е също млад треньор, но с големи амбиции и себераздаване. Той е капитан и на мъжкия отбор и един пример за младите футболисти. Може да се каже, че това е основната ни цел – да се представим добре и да спечелим промоция за елитната група U19. При младшата възраст ще търсим обиграване на отбора, защото той тепърва се създава с момчета родени 2002-ра, които останаха в клуба и 5-6 привлечени от Трявна. Ще привлечем и още няколко и съставът ще може да участва нормално в първенството. В елитната U15 до сега имахме едни не добри представяния, които не кореспондират с нашите желания за развитие. От новия сезон с Даниел Христов и с потенциала, който имаме във възрастовите групи 2003/2004-та, смятам, че ще изглеждаме далеч по-добре и би трябвало да се наредим между трето и шесто място в зоната. Това е целта. По проблемни ще ни бъдат Футбол 9 и Футбол 7, където има много по-голяма конкуренция, заради многото отбори, които съществуват. Обезкървени сме в известна степен в подбора на кадри, тъй като и другите клубове работят добре и имат направена селекция в по-ранен етап. Но смятам да ги догоним и да се представим добре. Що се отнася до Футбол 5, там мисля, че дори не трябва да има класиране, защото това е анимация, а не точно истинския футбол. При девойките също ще бъдем на принципа на Кубертен – по-важно е участието. Тъй като има девойки желаещи да практикуват  този спорт, нищо не ни пречи да ги организираме.

-         Всичко това предполага по-сериозен ресурс, особено при наличието и на мъжки отбор в Трета лига. Ще се справи ли финансово клуба?

Наясно сме с цената на участието в Трета лига. Смея да твърдя, че отборът е финансово обезпечен, благодарение на спонсорите, които имаме, и няма да имаме финансови проблеми за първенството 2017/2018. Тук е мястото да спомена спонсорите – „Янтра транспорт“ АД, „Паркове и озеленяване“АД, „Ефбет“, печатница „Кредо-М“, Кафе „Липите“, Хотел „Габрово“. На клуба помага също и ЕТ “Михо – М. Ангелов“. Има и други, които са се ангажирали с помощта. Нямаме притеснения относно финансирането. По-скоро притеснението ни е към базата. На този етап Община Габрово ни даде да ползваме стадион „Априлов“ и тук е моментът да кажа, че ФК“Янтра 1919“ направи предложение до Общински съвет-Габрово - срещу безвъзмездното право на ползване на стадиона за срок от 10 години, клубът се задължава да направи няколко подобрения, а именно: Да изгради поливна система на тревния терен; Да осигури необходимите тревни смески и МПК; Да осигури поддръжка и охрана на стадиона; Да постави осветителни тела на изградените стълбове; Да изгради козирка за покриване на малка трибуна; Да изгради терен с изкуствена трева за учебно-тренировъчна дейност с подходящи размери и на подходящо място посочено от собственика; Да разшири съблекалните; Да изгради сграда с феншоп за продажба на спортни артикули и място за спонсори на клуба; Да осигури безплатно треньори за общинските училища, при желание от страна на директорите, и съдейства за организиране на финали на Ученически игри. Всичко това имаме желание да го направим. Искаме да направим сериозна инвестиция и ако се стигне до разбирателство и договор, там ще станат ясни и финансовите параметри. Всичко е обвързано със срокове, като още през първата година повечето от нещата ще се свършат. Винаги сме искали да имаме наш дом и ако наистина „Априлов“ ни се предостави за по-дълъг период от време, нещата ще придобият по-друг нюанс, а стадионът ще бъде далеч по-лицеприятен.  

    archive