30 години от историческото отличие на Митко Пенчев – първи голмайстор на Европа в хандбала

MPНа 14 септември се навършиха точно 30 години от историческото признание към един български хандбалист – Митко Пенчев. Габровецът става първият официално признат от ЕХФ голмайстор на Европа.

През 1993 година, подобно на „Златната обувка“ във футбола, Европейската хандбална централа решава да отличи топ стрелците на Европа в мъжкия и женския профил. С реализирани 217 гола във вътрешния ни шампионат през сезон 1992/1993 година, отличието печели Митко Пенчев, тогава състезател на „Минерал“ (с. Баня).

Макар и отборът на да не е от най-силните в страната (заема 7-мо място в крайното подреждане за сезона), Пенчев не пропуска да бележи във всеки мач. Не си е и помислял обаче да става голмайстор на България и изненадата за него била пълна. 

Отличието му от ЕХФ – кристална хандбална топка, е връчено на специална церемония в хърватския град Вараждин по време на силен международен турнир за жени. Приза при дамите печели словенката Симона Щрум.

Любопитен е фактът, че Пенчев научава за признанието от диктора по време на срещата между България и Австрия на Световното първенство за девойки до 20 години, което се провежда в Габрово и Велико Търново. Той тръгва да търси факса, с който ЕХФ известява БФХ за това, но се оказва, че той мистериозно е изчезнал. Къде трябва да се яви, за да получи отличието си, Пенчев научава от хърватски съдии, които свирят на шампионата в Габрово. За Хърватия заминава без виза, без факс, с който да удостовери пътуването си, в случай, че на границата не искат да го пуснат и на собствени разноски.

373459076 140170662492097 737190072052947304 n

Митко Пенчев, който тази година навърши 60, е продукт на габровската хандбална школа. Играл е на поста десен гард. Преди броени дни Българска федерация по хандбал го удостои с почетен плакет по повод 30-годишнината от спечеления приз - голмайстор на Европа. Той му бе връчен от президента на БФХ Росен Добрев по време на годишния семинар с треньорите, работещи с подрастващи хандбалисти, проведен в Габрово.