Община Габрово

Общински спортни имоти

Теодор Кабакчиев запазва четвъртото си място в Световния шампионат и след Канада

TK KanadaТеодор Кабакчиев завърши на 6-то място в 4-ия кръг от Световния шампионат по хард ендуро на FIM „Red Bull Outliers“ край Калгари, Канада. Българинът направи поредното си добро състезание и допусна пред себе си само пилоти от световния елит, състезаващи се за заводски отбори и с огромен бюджет. Теодор подобри и класирането си в тази северноамериканска надпревара от 2022 година, когато завърши на 7-та позиция.

Състезанието в Албърта е известно със своето предизвикателно трасе и уникален формат, съчетаващ елементи от пустинни състезания и истинско хард ендуро. То включваше пролог по улиците на Калгари в първия ден, който определяше стартовите позиции за основното състезание през втория. Трасето за неделя, което няма аналог в света и наподобява лунен пейзаж, беше с дължина около 10 мили и включваше набор от технически предизвикателства, като преминаване през стръмни хълмове, алпинеуми, както и високоскоростни участъци през открит пустинен терен. Пилотите правиха няколко обиколки по него. 

Победител в Канада стана германецът Мануел Летенбихлер – фирмен пилот на КТМ, който взе четвъртата си победа от четири старта през сезона. Втори завърши британецът Били Болт – заводски пилот на „Хускварна“, а трети на почетната стълбичка се качи представителят на домакините Тристан Харт, също пилот на КТМ. Пред Теодор завършиха и състезателите на „Шерко“ Марио Роман (Испания) и Уейд Йънг (Южна Африка).

„Завърших на 6-то място в 4-ия кръг на Световния шампионат по хард ендуро „Red Bull Outliers“, Канада. Заседнах на хълма в първата обиколка и загубих позиции, като станах 14-ти, но след това успях да наваксам, за да завърша 6-ти накрая. Благодаря на „Еконт“ за подкрепата и възможността да представяме заедно България по света“, коментира Кабакчиев след края на състезанието.

В класирането за Световния шампионат Теодор запази 4-та си позиция, като вече има 48 точки. Начело е Летенбихлер с 86, Болт има 63, а Харт 62.

Следващият кръг от Световния шампионат на FIM е в средата на октомври в Испания – „24MX HIXPANIA HARD ENDURO“.

    archive