Община Габрово

Общински спортни имоти

Първият в България кеч семинар е тази събота в зала „Орловец“

DamyanTangraГаброво ще бъде домакин на първия в новата история на България семинар по кеч. Област Габрово е дала на света българската кеч легенда Дан Колов, а сега нейният най-голям град ще посрещне необичайното събитие, чиято цел е да  възроди жанра в България.

Проявата ще се състои в събота, 24 септември, в зала “Орловец” и ще бъде водена от българският кечист Дъмян Тангра. Родом от Тервел, той заминава за Америка, за да преследва своята „американска мечта“, а именно – кариера в спорта, чийто фен е от малък. Седем години по-късно той се е заел с мисията да популяризира кеча в България чрез организацията на първия по рода си кеч семинар у нас. Познат е на американската публика като Деймиън Тангра и е сред няколкото български кечисти, които изгряват на съвременната сцена по стъпките на Мирослав Барняшев. Прозвището му в Щатите е "The Mat Scientist" ("Учен на ринга") заради разнообразния му боен стил и иновативност в битките. Тангра владее различни техники от кеча и бойните изкуства и е добре запознат с всички аспекти на спортното шоу.

Семинарът ще включва физическа тренировка - кардио, основни хватки и движения, базисни падания (bumps) и сюжетни похвати на ринга и извън него. Освен това, Дъмян Тангра ще проведе и лекторна част за психологията на кеча, изграждането на герои (и злодеи), ролята на съдиите, отношенията между кечисти и промоутъри и т.н. За да могат да участват във всяко упражнение и да извлекат максимума от семинара се препоръчва трениращите да са в добра физическа кондиция, но за тези, които са възпрепятствани да участват във физическата част на семинара е предвидена възможността да присъстват като зрители срещу намалена цена на билета.

„Исках първият семинар да е достъпен за много хора. Знаех, че ще има голям интерес в София, може би ще има интерес във Варна, но исках локацията да е колкото се може по-централна. Мисля, че Габрово е удобна точка за пътуване на много хора. Залата там много ми харесва, преди съм бил в зала „Орловец“. Това ми беше главната идея – да го направя достъпен за всички, да дам възможност да дойдат и да видят хората, които се интересуват – споделя Дъмян Тангра. - Има билети за гледащи, има и билети за трениращи. Спрямо интереса и кой каквото си реши като позиция, която иска да заеме, човек ще има възможност да дойде, да види, да се запознае с нещата отвътре и да прецени сам за себе си дали това е нещо, с което би искал да се занимава в бъдеще”, допълва организаторът на събитието.

Кечът е уникален по рода си развлекателен жанр, еволюирал през годините от боен спорт в уникално шоу, комбиниращо бойни изкуства, театър и епизодичен телевизионен разказ. България има голям принос към развитието му, като страната ни е представяна в глобален мащаб от имена като Дан Колов, Хари Стоев, Петър Ферещанов, като дори американската легенда Андре Гиганта е с български корени. В днешно време кечът продължава да привлича публика от всички възрасти по целия свят, благодарение на пленителни образи, драматични обрати, комични моменти, атлетизъм и невероятни каскади.

Билети:

- Трениращи - 50 лв. - Участват пълноценно в семинара, изпълнявайки загрявки, физически упражнения, хватки на ринга и други по инструкциите на треньора

- Зрители - 25 лв. - Наблюдават семинара и слушат инструкциите на треньора без да взимат участие във физическите тренировки.

- Добавена е и възможност за закупуване на билети за трениращи или зрители с осигурен транспорт от София. Билет за тренировката плюс транспорт от София (отиване и връщане) струва 75 лв., а за зрители - 50 лв. Автобусът потегля в 7:00 ч. на 24 септември от София и пристига обратно в 23:30 ч.

    archive