Община Габрово

Общински спортни имоти

14 призови места за КСО „Узана“ от първите два старта на ДП по ски ориентиране

Uzana DPSki2022Силно представяне направиха състезателите на габровския клуб „Узана“ в първите два старта от Държавното първенство по ски ориентиране. Те се проведоха в района на Чепеларе, където в края на тази седмица започва и Европейското първенство по ски ориентиране, съвместно със световно за младежи до 23 години, кръг от световната купа и световно за ветерани.

Възможността да направят тест използваха и състезателите на звездния руски национален отбор, които участваха в стартовете от ДП извън класирането.

В смесената спринтова щафета КСО „Узана“ триумфира във възрастовата група до 20 години. В тази дисциплина отборите са съставени от двама състезатели – мъж и жена, които бягат по три поста като се редуват. Тихомир Галов и Цвета Комитска бяха безапелационни и спечелиха със солиден аванс първото място. Втората позиция зае друга щафета на габровския клуб, съставена от състезаващите се при 12-годишните (!) Алекс Сархачев и Ева Сархачева.

Любопитен е фактът, че малкия Алекс участва и в смесената щафета при елита (М21) и то заедно със своята майка – Силвия Шандуркова. Двамата се наредиха на 11-то място общо стартиралите 43 дуета. На крачка от медалите остана щафетата на Мартин Пенчев и Косара Ботева. Двамата завършиха на 4-та позиция.

Втората дисциплина от ДП беше спринт. Тук ориентировачите на КСО „Узана“ завоюваха общо 12 медала. Шампиони станаха Алекс Сархачев (М12), Теодор Петков (М14), Йордан Тихомиров (М18), Моника Кирилова (Ж12), Никол Иванова (Ж14) и Анна Марея Игнатова (Ж18). Със сребърни медали се окичиха Ивет Георгиева (Ж12), Рая Христова (Ж16), Симона Виденова (Ж18), Тихомир Галов (М20) и Цвета Комитска (Ж20). Бронзово отличие заслужи Ясемин Занкова (Ж18).

Първите два старта от ДП бяха генерална репетиция за националните ни състезатели, които ще представят страната в Европейското първенство по ски ориентиране и световното за младежи до 23 години от 21 до 27 януари в района на Чепеларе.

България ще участва с 13 състезатели в надпреварите и петима от тях са възпитаници на треньорите Петко Игнатов и Елеонора Николова от клуб „Узана“. В стартовете при дамите ще се включат Цвета Комитска, Анна-Марея Игнанова и Ясемин Занкова. Юношите Йордан Тихомиров и Борис Карабойков пък ще застанат рамо до рамо с най-добрите в Европа при мъжете. Габровските ориентировачи ще участват в спринта и средната дистанция.

    archive