Община Габрово

Общински спортни имоти

Габровски специалист ще води женския национален отбор по футбол на Казахстан

500 5fd780b680ac0Габровецът Калоян Петков поема женския национален отбор по футбол на Казахстан. Специалистът вече беше представен в централата на казахстанската футболна федерация. Това ще бъде неговия втори престой начело на представителния женски тим на страната. Предходният беше в периода 2012-2016.

Назначението на Петков идва след слабото представяне Казахстан в квалификациите за Европейското първенство през 2022 година, в които тимът допусна осем загуби от осем мача.

Калоян Петков е един от най-титулуваните български треньори по футбол през последните 10 години. Бившият национал на България в леката атлетика и шампион на страната ни на 1500 метра започва своя път в женския футбол като кондиционен специалист и помощник треньор. Обучението му преминава през отборите на „Индиана“ (САЩ), националния тим на Ирландия, „Амкар“ (Перм, Русия) и „Звезда“ (Русия). През 2012-та е поканен от неизвестния до тогава отбор на „Бийк Казигурт“ (Шимкент) в Казахстан и за 8 години с този тим печели 7 шампионски титли, 8 Купи и 1 Суперкупа на страната. Воденият от него е състав става редовен участник в женската Шампионска лига и три пъти е достигал до 1/8-финалите в най-престижната клубна надпревара в Европа. Миналата година Петков беше избран за Треньор №1 на Казахстан в женския футбол.

Заради пандемията от коронавирус тази година Калоян Петков прекара няколко месеца в Габрово, но работеше активно по подготовката на отбора за новия сезон и настоящото му участие в Шампионската лига.

    archive