Християн Стоянов: Искам да представя България по най-добрия начин

LEKA ATLE HRIS EURO 2016 1Християн Стоянов тръгва към първата си Олимпиада. Днес габровската спортна гордост заминава за Рио де Жанейро. Състезателят на „Орловец 93“ ще бъде един от петте лекоатлети, които ще представят България на Параолимпийските игри в Бразилия от 7-ми до 18-ти септември. Християн ще участва в бягането на 1500 метра, което ще се проведе на 16-ти срещу 17-ти септември от 00.08 часа българско време.

Тази година 18 годишният състезател стана европейски вицешампион за мъже на игрите в Гросето, Италия. На Ботуша той записа и личен резултат в дисциплината – 4.03.63 минути, който му отрежда третото място в световната ранглиста за сезона при състезателите с неговия тип увреждания на горните крайници (Т46). В Рио Християн ще бъде подкрепян от своя треньор Веселин Георгиев, който също е част от българската група за игрите. Ден преди заминаването за най-големия спортен форум талантът на АК“Орловец 93“ говори пред спортния сайт на Община Габрово.

Има ли по-особена тръпка в теб ден преди заминаването за игрите?

Действително има вълнение най-вече заради очакванията, които има към мен - не знам, дали ще успея да ги оправдая. Вярвам обаче, че ще мога да постигна това, което съм си задал като цел за игрите. Тръгвам освободен психически и без нагласа за призово класиране. По-скоро знам, че имам шанс за такова, но същевременно не се натоварвам да мисля за това като главна и единствена цел. Искам да направя едно пълноценно участие, с което да представя България по най-добрия начин и аз самият да бъда удовлетворен от бягането си.

Тоест, първото ти участие на Олимпиада ще бъде по-скоро проучвателно?

До някаква степен е така. Отивам да видя, какво представляват едни Олимпийски игри, да опозная други атлети и да се състезавам с хора, с които до момента не съм се срещал. За мен това ще бъде безценен опит и на следващата Параолимпиада, дай Боже да имам възможност отново да участвам, вече ще имам нужното спокойствие и самочувствие да преследвам високи цели, а именно класиране в призовите места.

Как протече подготовката ти, в топ форма ли си?

Чувствам се много добре подготвен за предстоящото състезание. Многото лагери и няколкото месеца подготовка, отдадена изцяло на бягането и 1500-те метра, мисля, че ще ми помогнат много за доброто представяне в Рио.

Постигна най-добрия си резултат на 1500 метра на Европейското първенство в Италия тази година. Това ли е времето (б.а. 4.03.63 мин) към което ще се стремиш и на Олимпиадата?

Смятам, че в Рио няма да съм далеч от него, а може би ще успея и да го подобря. На тренировки всички показатели, които имам на отделните бегови дистанции, показват, че трябва да мога да бягам с 4-5 секунди под настоящия ми личен резултат. Всяко едно състезание обаче е отделно за себе си. Нямам представа как ще се развие надпреварата – дали ще бъде тактическо бягане или всички ще тръгнат смело още в началото на дистанцията. Очаквам всичко, подготвен съм и за тактическо бягане, при което да бъда в групата в първите 1200 – 1300 метра, след което да спринтирам в битка за челните места. Ще видим какво ще се получи.

Твоят треньор Веселин Георгиев също ще пътува за Рио.  Колко важно за теб ще бъде неговото присъствие по време на състезанието?

Важно ще бъде по отношение на това, че той знае за какво съм подготвен, знае какво сме тренирали и какво мога. С него определено ще се чувствам по-сигурен.

Имаше ли допинг проверки по време на подготовката?

Имаше една в началото на подготвителния ми лагер на Белмекен. Дойдоха от Българската антидопингова агенция, провериха ме и всичко е нормално. Това е Олимпиада и съм наясно, че ми предстоят още тестове, предполагам два-три до бягането. Подготвен съм и това не ме притеснява по никакъв начин.

Часовата разлика с Рио е сериозна. Ще имаш ли нужното време за адаптация и аклиматизация, за да дадеш най-доброто от себе си в състезанието?

Време ще имам. Ще имам на разположение 15 – 16 дни за аклиматизация, да направя подвеждащите тренировки и да бъда в оптимално състояние, когато дойде времето за старта. Надявам се всичко да протече по план.

Познаваш ли конкурентите си?

Отчасти. С по-голяма част от тях не съм се срещал, но от това, което съм гледал, мисля, че не са много над мен. По-големи са и с повече опит, с участия на по една - две Олимпиади, което им дава предимство – знаят, какво да очакват. Това обаче не ме притеснява. Като излезем на пистата и застанем на старта всички сме равностойни.

Един от потенциалните кандидати за медал в дисциплината – Александър Яремчук от Русия, който те победи на Европейското първенство в Италия, няма да бъде сред участниците заради решението руските атлети да бъдат извадени от Олимпийските и Параолимпийските игри. Какво мислиш по този въпрос?

Аз съм напълно несъгласен с това. Как може цяла една нация да бъде изключена от Олимпийските игри, които по презумпция са символ на обединение и разбирателство. С това изваждане на Русия имиджът на Олимпийските игри беше нарушен сериозно и аз абсолютно не го смятам за правилно. Съжалявам за този мой опонент. Той очевидно е положил много труд, за да бъде на едно много добро ниво, а в един момент някой решава, че той не може да участва. Аз самия не бих приел това никак добре. Това е безумие.

Как оценяваш своите шансове за медал или място в Топ 8?

Място в Топ 8 е напълно достижимо, дори в Топ 6. Не знам обаче какво да очаквам. Знам, че както мога да бъда 8-ми или 10-ти, така мога да бъда и 2-ри или дори 1-ви. Всичко зависи от моментната форма на всеки един от състезателите, показаната воля и начинът, по който ще се развие бягането.

Питах те за Топ 8, защото Министерството на спорта утвърди премии за класиране до 8-мо място на Параолимпийските игри. Те обаче са доста по-малки от тези, които ММС обяви за Олимпийските игри. Знам, че премиите не са твоя водещ стимул за участие в Рио, но все пак как приемаш това разделяне на спортистите?

Правилно каза, че аз не отивам в Рио заради парите, а с цел лично удовлетворение от това, че съм направил необходимото, за да стигна до този форум. Смятам обаче това нещо с премиите, които не са просто намалени, а са в пъти по-малки от тези за останалите олимпийци, за изключително обидно. Обидно от страна на спортното министерство и спортния министър. Абсолютно не го одобрявам и смятам, че всички останали параолимпийци са на същото мнение. Омаловажава се труда ни, а той в никакъв случай не е пет пъти по-малък от този на „здравите“ спортисти.