Пламен Георгиев: Място в първата петица бихме определили като добро

GEORGIEVПредставителният мъжки тим на „Янтра Габрово“ започна по чудесен начин новото първенство в Северозападната Трета лига. След четири прекарани сезона в третия футболен ешелон, отборът за пръв път стартира в шампионата с домакинска победа, при това изключително убедителна – 7:0 срещу „Павликени“, и след първия кръг оглави таблицата за временното подреждане. С какви амбиции започва „Янтра Габрово“ в новото първенство, за школата и за случващото се в габровския футбол разговаряме с председателя на УС на клуба Пламен Георгиев

 

-         Новият сезон в Трета лига започна обещаващо за мъжкия отбор на „Янтра Габрово“. Очертава ли се той да бъде по-успешен от предходните?

Рано е да се каже още след първия кръг. Да, факт е, че за първи път от пет години мъжкият ни отбор стартира в пълен състав подготовката, привлечени са 7-8 нови футболисти и стартът е обещаващ. От нас зависи да направим едно достойно представяне на петата година от влизането на отбора в третия футболен ешелон. Конкретни цели през последните четири години не са поставяни, така е и през този сезон. Търсим достойно класиране, или най-малкото по-добро от предходните. До момента най-доброто ни класиране в Северозападната Трета лига е 7-о място. Място в първата петица бихме определили като добро и мисля, че е отговаря на нашите моментни възможности.

-         В сравнение с предходните няколко сезона, за пръв път в отбора има доста попълнения, които идват от други градове. Защо прибягнахте до този ход?

Наложи се. През миналия сезон отбори от областта привлякоха част от нашите футболисти, а през тази година вече имаме и втори тим от нашия град в Трета лига, който търси голяма част от играчите му да са от Габрово. Ние нямаме друг вариант, освен да търсим качествени, достойни попълнения.

-         Има ли причина тези момчета, които са от Габрово, да предпочетат да отидат на други места?

През последните два месеца, откакто стана ясно, че ще има втори отбор от Габрово в групата, всички футболисти, включвайки и тези, които към момента са в състава на „Янтра Габрово“, бяха атакувани с финансови предложения. Предполагам, че една част от габровските футболисти, или тези, които са избрали да играят за „Янтра 1919“, вероятно са намерили по-добри финансови условия.

-         Тоест, не се дължи на някакви вътрешни противоречия или не добра организация?

Може би с едно изключение - има само един футболист, който е бил отстранен от клуба през миналата година, и който в момента е в „Янтра 1919“, с всички останали, които са минали в тези четири сезона през „Янтра Габрово“, нямаме някакви неизчистени или влошени отношения. С всички сме били коректни, както те към нас, така и ние към тях.

-         И във финансов и в морален аспект ли?

С разлика на едно-две момчета. Две по-скоро, да. Във финансов аспект с тях нямаме неизяснени отношения, но може би в морален. За нас някой неща са недопустими като поведение за футболисти от мъжкия отбор на „Янтра Габрово“.

-         Вече стана въпрос за другия габровски отбор, който ще играе в Трета лига от този сезон. Има ли потенциал един гард от мащабите на Габрово за два мъжки отбора в третия футболен ешелон?

Едва ли е само мое мнение, може бе така мисли и по-голямата част от футболната и спортна общественост на града, че Габрово като град и наличие на състезатели, спонсори, обем и качество на спортната база, със сигурност няма нужда от два мъжки отбора в Трета лига. Аз бих задал въпроса, кому е необходимо? Когато преди пет години създадохме ФК “Янтра Габрово“ единият от мотивите беше безпрецедентното, за първи път в историята на Габрово, изваждане на мъжкия отбор от „В“ група по средата на състезателната година. В следствие на този акт, според наредбите на БФС, Габрово щеше да остане 2 години без мъжки отбор в поне „В“ група тогава или Трета лига. Това беше единият от мотивите. На мнение бяхме също, че по съвсем различен начин трябва да бъде изграждана и школата на един клуб. И още на следващата година, в пряка конкуренция с отборите на още три габровски клуба в окръжната група при мъжете, ние завоювахме първото място и от тогава насам имаме четири завършени сезона в третия футболен ешелон. Не мога да кажа, че съм особено доволен от представянето ни през тези четири сезона. Имали сме и трудни моменти, както в първия сезон, имали сме и сравнително прилично представяне, като 7-о място. Миналата година протече сравнително спокойно за нас, въпреки че започнахме само с 5 футболиста. Сега мисля, че е време нещата да се случат по-добре и като представяне, и като визия на мъжкия отбор.

-         Ще бъдат ли раздвоени любителите на футболната игра в Габрово?

Всеки е свободен да избира и поне вече ще има избор, на коя футболна среща да присъства. Хубавото за най-големите фенове на футболната игра е, че всяка седмица, без да пътуват, ще могат да наблюдават мъжки футбол от Трета лига. На какво ниво ще бъдат двата отбора - предстои да видим. Моите очаквания за нашия клуб, не искам да коментирам колегите, са ние да покажем добри игри, като със сигурност ще преследваме победата във всеки един мач.

-         В Трета лига вече има два габровски отбора, по-надолу при подрастващите са по два-три, а при най-малките през миналия сезон имаше цели пет. На този фон как би коментирал внесеното за разглеждане в Общински съвет-Габрово предложение касаещо като цяло бъдещото развитие на футбола в нашия град?

Разделението, което всички ние допуснахме, започна от детско-юношеските школи и, за жалост, вече го пренесохме при мъжките формации. След срещата на 6-и юни тази година на ръководството на Община Габрово с председатели и представители  на футболните клубове в града, заявената позиция на кмета бе, че Община Габрово не разполага нито с финансов ресурс, нито с база за пет и повече футболни клуба, които при настоящата ситуация могат да станат и над 10 в бъдеще, а в Трета лига да имаме примерно четири-пет габровски отбора. Това не е нито нормално, нито е в интерес на футбола, на любителите на играта и на когото и да било. Очаквах предложението, което след тази среща кметската администрация внесе на сесия на Общински съвет – Габрово през юни, да бъде дискутирано. Без значение дали щеше да бъде прието или отхвърлено, но най-малкото то трябваше да бъде дискутирано. Според мен в него се съдържа решение на двата основни наболели въпроса – единият е роенето на клубове, а другият е ползването на базата и съхраняването й, защото поддръжката и опазването й е в пъти с по-голямо финансово изражение, отколкото субсидията, с която се подпомагат клубовете. Последната е само малка част от парите, които изразходва Община Габрово за футбола. За съжаление, според мен без сериозни мотиви, предложението на кметската администрация беше извадено от дневния ред. Очаквам да видя ще има ли друго предложение, ще бъде ли внесено в дневния ред на някой от следващите сесии… Към момента това не е ясно.

-         Контрапунктът на това предложение е, че то ще ограничи възможността на деца да се занимават с футбол?

Аз не видях такъв подтекст в предложението. Предлагаше се 85 процента от финансовата субсидия и ангажимента на Общината по отношение на спортната база да бъдат насочени към един футболен клуб, а 15 процента към останалите. Тук за лишаване не става въпрос. Така или иначе има възможност да достъп до базата. Да, няма да е в такъв обем, но ако ние искаме след масовостта, която от пет години развиваме, да извлечем някакво качество, това предложение е разумно. Отделно трябва да напомним, че има и училищни спортни бази, и всеки треньор, защото на практика част от клубовете са „треньорски клубове“, може да ползва базите на учебните заведения и всички други спортни площадки в града. Така че масовостта няма как да бъде ограничена, включвайки и това, че чисто футболната база на Общината също може да бъде ползвана. Разликата, пак казвам, е в обема. Но ние в един момент от масовостта трябва да изкараме все пак нещо. Защото ако от масовостта излиза само масовост, значи нищо не правим. За справка във Велико Търново, след подобни проблеми между два клуба и напрежения, хората си решиха проблема и „Етър“ вече е в Първа лига. Ние започнахме заедно с „Етър“ от „В“ група през 2013-а и те вече са в елита, предстои да бъде лицензиран стадион „Ивайло“ за срещи от „А“ група с осветление и т.н., а ние се занимаваме с това на кого е изгодно едно или друго нещо в областта на футбола. Всеки си мисли, че го прави по най-добрия начин, всеки си мисли, че от него започва и свършва футбола, а всъщност резултатът показва, че ние нищо не правим. Тук се връщам на началото на разговора – за мен е неясно с каква необходимост се прави втори габровски мъжки отбор в Трета лига. Това се прави ако града няма представителен отбор, а той има вече пета година, или ако има, но някой смята, че може да го направи по-добре. Но когато това се прави от хора, които са влезли в историята с изваждане на отбора от „В“ група след два сезона и половина, някак си аз лично не вярвам това да е мотива. Може би има някакъв друг, който на този етап не ми е понятен.

-         С какви отбори ще участва детско-юношеската школа на ФК “Янтра Габрово“ през новия сезон?

Към момента сме заявили във футболния съюз юноши младша възраст, деца, Футбол 9, Футбол 7 и Футбол 5. За да Ви кажа колко от тези формации реално ще участват, ще изчакаме да мине поредната безпрецедентна атака към клуба. Всяка година нещата се развиват по един и същ сценарии. Започна се преди три години  с първия закупен треньор – Емил Георгиев. Той премести и децата, които му бяха поверени. Миналата година същото направиха други двама - Даниел Христов и Светлин Иванов, като на втория дори бяхме заплатили от клуба курса, за да стане треньор. Те отведоха възрасти 2004-а и юноши младша. Вторите играха при нас бараж за елитна U17. Щяха да играят и в старша възраст, но избраха да участват в „А“ окръжна група. През тези 5 години ние се опитваме да дадем пълен картбланш за развитие на треньори. На някой от тях заплащаме и курса, но в крайна сметка, когато даден човек в морален аспект не е ок, ние нищо не можем да направим. Пожелавам им успех в тяхното развитие. Нашата политика не е да крадем треньори и играчи, а да ги създаваме и тя е такава от първата година на основаването на клуба. Стремим се да събираме децата от малки, да даваме шанс на бивши футболисти и хора, които искат да станат треньори, да ги развиваме и така. Последният такъв пример е с нашия капитан и голмайстор в мъжкия отбор Пламен Кожухаров, който тази година се дипломира и му желая успех в треньорското поприще. Той помага на Петър Кръстев през миналата година, а сега вече има шанса да поеме като старши треньор възрастовата група деца.

-         Виждаш ли вина и във вас, като ръководство, че тези кражби, както ги наричаш, са се случили?

Със сигурност имаме и ние вина и често сме си говорили за това в УС. Тя е в това, че прекалено наивно даваме цялото си доверие и цялата си енергия на хора да им помагаме и да им даваме шанс за развитие. Но в крайна сметка, когато на сергията има стока, която се продава, пазарната логика сочи, че винаги се намира и купувач. Опитвам се да пренеса логиката на едно такова Сдружение в обществена полза и с нестопанска цел, каквото е ФК “Янтра Габрово“, към бизнес логиката, която поражда тези процеси. Така или иначе това очевидно е част от играта и очевидно е нормално за някой. Не се сърдим на никого – всеки има право на избор. Просто отчитаме като грешка нашето предоверяване на хора, които са с по-различен морал от този, който считаме за нормален. С всички имаме изчистени отношения. Не бих искал да влизам в по-дълбоки коментари дали те са коректни и от двете страни. Факт е обаче, че през тези години са били атакувани всички треньори на клуба. Тук искам да благодаря на треньорите от нашата школа, започвайки от Петър Кръстев, който води мъжкия отбор на клуба; Стойчо Ганчев, който му помага и тренира вратарите; невероятния човек Радослав Димов, който води отборите по Футбол 9 и Футбол 7 през тези години; на Росен Филипов, който от тази година се нагърбва освен с мъжкия отбор и с поемане на групи от школата; не на последно място и на страхотния мъжкар Пламен Кожухаров, който освен с приноса си като футболист и водеща фигура в мъжкия отбор, показа желание, завърши с много добър успех треньорския курс и вече е лицензиран треньор. Благодаря на тези хора, които не са стока на сергията, и които имат много здрави морални ценности. На такива хора трябва да поверяваме децата си.

-         Кой треньор с коя възраст ще работи в школата?

Тръгваме от горе надолу. Старши треньор на мъжкия тим е Петър Кръстев, с помощници Росен Филипов, Мартин Кръстев и Стойчо Ганчев като наставник на вратарите; юношите младша възраст ще бъдат водени от Мартин Кръстев и Петър Кръстев; детския тим ще бъде с треньори Пламен Кожухаров и Християн Кожухаров; Радослав Димов ще работи с подготвителната група деца родени 2005 година на Футбол 11, а на Футбол 9, Футбол 7 и Футбол 5 ще си партнира в подготовката с Росен Филипов и Илия Савчев.  

-         Какви ще бъдат целите пред отборите от школата?

През всичките тези пет години ние сме щастливи, че въпреки ненормалната обстановка във футболно Габрово, почти във всяка възраст отборите ни са в призовите места. Имаме две формации участвали в републикански финали – родените 2003-та бяха 6-и в България, 2004-та също бяха на финали, а юношите младша, както вече споменах, играха бараж за елитната U17. Както всяка година, така и през тази, ще се борим за призови места.  

-         От коя гарнитура очакваш най-добро представяне?

В кръга на шегата се притеснявам да кажа да не би утре да се озовем без нея. Разчитам, че юношите ни 2001/2002 имат сили да завършат първи в зоната и, дай Боже, през следващата година 2002/2003-та да играят в елитна U17.        

-         Финансово осигурен ли е клубът за сезон 2017/2018?

Този въпрос вече пета година стои всеки ден пред ръководството на клуба. Предполагам, че хората, които са ни помагали финансово до сега, ще продължат да го правят и за напред, а стремежът ни е да привличаме и нови. Надявам се да се справим, както всяка година. Към днешна дата, може би за първи път в петгодишната си история, клубът няма никакви финансови задължения. Знаете, че всички отбори в България, от Първа лига та до окръжните групи, имат някакви финансови задължения и това е в сферата на нормалното. Ние също в годините сме имали. Миналата година беше особено драматична, но преживяхме и нея. Така че за първи път започваме с добре комплектуван мъжки отбор, който се надявам да радва публиката на стадиона, както го направи в първия кръг, и нямаме никакви задължения. Пожелаваме си един успешен сезон.

-         След първия кръг „Янтра Габрово“ е на първото място. Колко дълго ти се иска, ако може, разбира се, отборът да запази тази позиция?

15 кръга е добре, но това е в кръга на шегата. Доставихме удоволствие освен на членовете на клуба и симпатизантите на отбора и на всички любители на играта в Габрово поне една седмица да гледат „Янтра Габрово“ на първо място в класирането, за първи път от доста години насам. Нашата амбиция е това да се задържи възможно по-дълго. Както казват, апетитът идва с яденето. До къде ще я докараме зависи от всички нас.

-         Предстои ви обаче първото областно дерби – мач срещу „Трявна“ в Трявна в неделя, където по традиция отборът се представя неуспешно?

Отиваме за победа. Както не бяхме започвали с успех в домакински мач през тези години, така се надявам да покажем добра игра и да се поздравим с трите точки в Трявна. Дали ще се получи ще разберем в неделя.