Стефания Антова е шампион на България по джудо, сребро за Зоя Самотрясова

SofiaAntovaChampionВеликолепно представяне направиха състезателите на ДК „Габрово“ в първия ден от Държавния личен шампионат по джудо за момчета и момичета в Перник. Четирима възпитаници на треньорите Георги Колев и Пламен Ганчев излязоха на татамито, а равносметката е титла, сребро, пето и девето място.

Шампион на България за 2024-та при момичетата в категория до 36 килограма е Стефания Антова. В конкуренцията на още 20 момичета от клубовете в страната, Стефания постигна четири последователни победи и триумфира със златото. По пътя си към титлата Антова отстрани състезателки от „Илинден“ (София), „Джудолав“ (София), „Кано“ (Русе) и на финала друга представителка на „Илинден“ – Петя Китова.

SofiaZoyaВ категорията участва и още една възпитаничка на ДК „Габрово“ – Даяна Здравкова. Тя тръгна с победа, но на четвъртфиналите беше спряна от бъдещата финалистка Китова. В репешажите Даяна записа нови две победи и загуба, а това ѝ отреди пето място в крайното подреждане.

Вицешампион на България стана Зоя Самотрясова в категория до 28 килограма. Три победи над джудистки от Сливен, Неделино и Кюстендил я изведоха до финала. В спора за първото място Зоя отстъпи на състезателка от „Чавдар“ (Бяла Слатина) и се окичи със среброто.

При момчетата в първия ден на първенството ДК „Габрово“ беше представен от Матвей Ивах. Той се бори в категория до 34 килограма, в която медалите си оспорваха 64(!) състезатели. Матвей започна участието си с две победи, но на осминафиналите отстъпи на състезател от ЦСКА. В репешажите записа още една победа, последвана от загуба и това го остави на девета позиция.

В неделния ден е надпреварата в по-тежките категории. В тях ДК „Габрово“ ще се представи с трима състезатели.