Даниел Дичев и Мартин Маринков проведоха тренировка с габровските джудисти

DDichev2Едно от големите имена на българското джудо - сенсей Даниел Дичев (5 Дан), проведе открита тренировка в ДК „Габрово“. Първият европеец завършил университета в Токио „Нихон Дайгаку” гостува в Габрово по покана на треньора Георги Колев.

Негов партньор в заниманието беше световният шампион по бойно самбо и европейски шампион по джудо Мартин Маринков.

„От години ми бе обещал тренировка в нашия клуб и изпълни обещанието си – сподели Колев. – В заниманието се включиха и състезатели от отборите на Севлиево, Стара Загора и Трявна. Получи се един чудесен празник за габровското джудо“, щастлив бе треньорът на джудистите ни.

Dichev Kolev

32-годишният сливналия Даниел Дичев е дългогодишен национален състезател. От над 10 години живее и тренира джудо в Япония. През лятото на 2013-та получава покана от ръководството на Японската федерация по джудо и „Нихон Дайгаку“ (Японски университет) да тренира и да се подготвя в Токио. През 2015-та вече е студент в Университета със  специалност „Физическо Възпитание и Спорт“ и през 2019-та се дипломира, като става не само първият българин, но и първият европеец завършил този университет. Преди него само е тренирал там първият олимпийски шампион неяпонец Антоан Хейсинг от Нидерландия.

DDichev1

Любопитен факт е, че през 2022-ра Дичев преподава тънкостите на джудото и на звездите от футболния отбор на ПСЖ, начело с Лео Меси, които тогава са на специален тур в страната на изгряващото слънце. Част от играчите, сред които Мбапе, Маркиньос и Мауро Икарди, се престрашават да сложат джудоги и да излязат на татамито. Сред инструкторите в обучението са живите легенди Теди Риньор и Шохей Оно, които заедно с Дичев разкриват красотата на японския спорт на футболистите.

DDichev PSG

(на снимката Дичев е прегърнат от легендата на Реал Мадрид Серхио Рамос)