Община Габрово

Общински спортни имоти

Шампионът Стефан Стоев започна новия сезон с победа в Шумен

STEFAN STOEVСтефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик) започна с победа сезона в планинския шампионат по автомобилизъм. Първенецът в клас НС3 за 2016-а година даде заявка за втора поредна титла, като триумфира в първия кръг от първенството по Планинско изкачване – „Мемориал Валерий Великов“ в Шумен.

Асът на „АРА Моторспорт“ не само извоюва победата в своя клас (б.а. негова 6-та поредна от април 2016-а насам), а спечели и символичната надпревара за най-бърз автомобил с две предавателни колела в това състезание, като зае шестото място в крайното генерално класиране. По-бързи от него по 3350 метровата отсечка бяха само четирима пилоти с „Мицубиши Лансър Ево 9“ и един със „Субару Импреза“. В две от трите тренировъчни изкачвания зелената „Хонда“ на млечните продукти с марката „Боженци“ дори успя да „пробие“ петицата на „куатрото“ с 4-ти места в общото подреждане. В трите състезателни манша Стоев записа 6-о, 7-о и отново 6-о място. Що се касае до надпреварата в клас НС3 (автомобили от 1600 до 2000 кубика), габровският пилот беше убедителен с пет първи и едно второ място. Единствено във втория манш Стоев регистрира по-слаб резултат от този на своя основен  опонент в класа Ивелин Чапанов (Плевен Рали Тим, Рено Клио, НС3). В общото време от трите състезателни изкачвания обаче пилотът на „АРА Моторспорт“ беше по-бърз от Чапанов със секунда и 2 десети. Третото място на почетната стълбичка зае Добрин Борисов (Марина МС, Рено Клио Макси Кит кар, НС3). Той изостана с повече от половин минута от двамата лидери в класа.

„Състезанието не мина съвсем безпроблемно, но в крайна сметка щом резултатът е добър, значи всичко е наред. Във втория тренировъчен манш точно преди да стартирам спряха състезанието за половин час за репатриране на аварирал автомобил. Веднага след това потеглих, но на първия шикан не успях да спра и се ударих в него. Явно при изчакването на старта гумите бяха изстинали изцяло, а аз не се бях съобразил с това. В неделя сутринта валеше дъжд и трасето беше мокро. Подготвихме колата с гуми интермедия, но докато дойде редът ми за стартиране трасето вече беше изсъхнало и изборът ни се оказа грешен. Въпреки това отново бях с първо време и аванс от 8 десети. За  втория манш сложихме подходящите гуми, но пък ги подгряхме прекалено много с чохлите и още след първия обратен завой те вече бяха прегрели. От там нагоре вече ми се налагаше да спирам по-рано и съответно загубих маша, а преднината ми остана само 2 десети. При третото изкачване вече коригирахме грешките от първите два и резултатът доведе победата в състезанието“, разказа Стоев.

Победата в генералното класиране на „Мемориал Валерий Великов“ извоюва Христо Манолов (Боила, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1). Шуменският пилот завърши с аванс от 11.98 секунди пред Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2) и на 21.24 секунди пред Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2). На четвърто и пето място се наредиха Мартин Сурилов (Стари столици, Мицубиши Лансър Ево 9, RC2) и Петко Манолов (Проспийд, Субару Импреза STi, НС1).

Вторият кръг от шампионата е на 22-23 април в Благоевград.

    archive