Тедо Кабакчиев открива сезона с „King of the hill“ в Румъния

Teodor Kabaciev HardEnduro KingoftheHill 2Най-добрият български състезател по хард ендуро Теодор Кабакчиев ще започне сезона на открито с участие в румънското  „King of the hill“. Престижната международна надпревара започва утре с пролог в град Арад, а в събота и неделя са двата офроуд старта в горите на планината Зарандулуй. Проявата е първи кръг от Световните хард ендуро серии, първи кръг от Балканския шампионат по хард ендуро и първи кръг от Румънския и Унгарския шампионат в тази дисциплина.

Това съответно привлича огромен брой участници - повече от 450 пилоти, които ще бъдат разделени в пет класа – „Про“, „Експерт“, „Хоби“, „Ветерани“ и „Жени“. Теодор, разбира се, ще се състезава в най-сериозния клас – „Про“, и то в доста престижна компания. Заявките за участие при „профитата“ са общо 47. Сред тях са и тези на някой от водещите хард ендуро състезатели в света, като заводските пилоти на Sherco Уейд Янг (ЮАР) и Марио Роман (Испания), миналогодишния победител Давид Киприян (Чехия, КТМ), Ларс Енокъл (Австрия, КТМ), Травис Тисдейл (ЮАР, КТМ), Кайл Фланаган (ЮАР, Ямаха), Бенджамин Дизел (Австрия, КТМ) и др.

За отбелязване е факта, че сайтът на проявата обърна специално внимание на Тедо и излезе с материал, след като пилотът на „Екстрийм Тойота Венци“ потвърди своето участие в „King of the hill“. В статията се разказва за миналогодишното му участие в надпреварата край Арад. През 2016-а той зае пето място в пролога, движеше се великолепно и в първия офроуд ден, но се контузи след удар в дърво на права отсечка. Все пак Тедо завърши етапа на 5-а позиция. В последния ден обаче болката стана сериозна и го принуди да се оттегли обиколка преди края. Това съответно му донесе двучасово наказание и го смъкна до 13-о място в крайното подреждане.

Teodor Kabaciev HardEnduro KingoftheHill 1

Този път Тедо ще застане на старт с неотшумяла травма, но пък надеждите му са за по-добър късмет. Топ пилотът ни е с контузия на ахилеса и петата, която все още не е напълно излекувана и му създава дискомфорт. Въпреки това Кабакчиев реши да се пробва в Арад, тъй като следващото му международно участие ще бъде чак след два месеца, на най-трудното хард ендуро състезание в света - „Ерзбергродео 2017“ в Австрия.

Заради травмата трикратният шампион на страната не се пусна в първия кръг от BG X-Enduro Championship за 2017-а. Той се проведе във Велико Търново, с участието на повече от 200 състезатели. Сред призьорите обаче имаше други трима габровски пилоти. Христо Колев (ATV Пиратите, Suzuki LTR450) зае второто място в клас АТВ. С второ място откри сезона и шампионът при „Сенори“-те за 2016-а Габриел Тотев (Риск клуб Габрово, KTM 450 EXC), а при дамите Денка Йорданова, също първенец за 2016-а, се класира 3-а във Велико Търново. В отсъствието на Теодор призовата тройка в клас „Профи“ окупираха Иван Димов (Husqvarna TE 300, Offroad Chirpan), Станислав Кирилов (Husqvarna, WINBET Hard Riders) и Десислав Цеков (Husqvarna TE300, WINBET Hard Riders). Вторият кръг от BG X-Ендуро шампионата е „Hard Enduro WINBET competition“ в Кърнаре(21-23 април).