Община Габрово

Общински спортни имоти

7-мо място за Петьо Стефанов на Европейското в състезание на рекордите

Petyo Stefanov EPТалантът на СКВТ „Михаил Петров“ Петьо Стефанов зае седмо място при дебюта си на Европейско първенство по вдигане на тежести. Възпитаникът на треньора Румен Янчев направи пет сполучливи опита и записа седми места в двете движения и двубоя в категория до 67 килограма при кадетите до 17 години на първенството проведено в Рашин, Полша. Състезанието беше изключително силно и завърши с нови рекорди в изхвърлянето, изтласкването и двубоя.

Петьо излезе за първия си опит на подиума с тежест на щангата от 98 килограма, които преодоля безпроблемно, след което се справи и със 103 килограма. На 108 обаче не успя и завърши 7-ми в изхвърлянето. В изтласкването габровският талант реализира напълно възможностите си и направи три добри опита – 119, 124 и 129 килограма. Двубоят от 232 килограма му отреди седма позиция и в крайното подреждане.

„Отлично първо международно състезание на Петьо. Той успя да вземе максималното от него. Хубав опит на 98, колеблив на 103, но вече си осигури седмото място и опита с 108 да атакува шестата позиция в изхвърлянето. По-късно се видя, че украинецът вдигна и 110, тоест дори при успех на 108 Петьо нямаше да може да го изпревари. Оставайки на 103 обаче даде шанс на другите да го атакуват в изтласкването, но тук вече видяхме истинския Петьо. Три сполучливи опита и най-вече тoзи силен на 129, които му осигури седмото място и в двубоя, и изтласкването. Много съм доволен! Само Петьо знае през какво минахме последните два месеца, така че се радвам и се гордея с него за доброто му представяне. Смятам, че тепърва ще се радваме на успехите му, само да бъде здрав. Поздравления за силния му дух“, коментира след състезанието треньорът на Петьо Румен Янчев.

Битката за подиума в категорията беше страховита и белязана от три нови европейски рекорда. Румънецът Йонут Доносе отвя предишното най-добро постижение в изхвърлянето от 124 килограма, като още при първото си излизане на подиума вдигна 125, след което преодоля 127 и 130 килограма. В изтласкването пък Равин Алмамадов от Азербайджан подобри досегашния рекорд от 157 кг на Саин Аладин (Турция) и вдигна 158 кг, но веднага след него турският състезател отново коригира върховото постижение в изтласкването на 161 килограма. Аладин се пробва и на 162 в третия опит за победа и в общото класиране, но не сполучи. Така златото двубоя грабна Алмамадов с нов рекорд от 284 килограма, следван също с 284 кг от Аладин, а бронза с 283 кг заслужи Доносе.   

Четвърто пето и шесто място заеха състезатели от Армения, Украйна и Полша, с които на този етап Петьо също нямаше как да се пребори. След габровския талант в класирането останаха щангисти от Норвегия, Великобритания, Австрия и Словения.          

    archive