Община Габрово

Общински спортни имоти

Състезатели на КК“Янтра-Исполин“ спечелиха квоти за участие в Световното аматьорско първенство по колоездене

KOLO MICHEV KOEV CYPRUSСъстезатели на КК “Янтра-Исполин“ записаха страхотно представяне в състезание от Gran Fondo сериите на Международния колоездачен съюз (UCI) и спечелиха квоти за участие в Световното аматьорско първенство по колоездене, което ще се проведе през август в Алби, Франция.  

Николай Коев, Веселин Мичев и Добромир Минчев взеха участие в Обиколката на Кипър, която през 2017-а е част от Gran Fondo сериите на UCI, включващи 19 големи колоездачни надпревари. На старт застанаха 350 състезатели от цял свят разделени в две категории според уменията си – „Expert“  и „Sportive“, както и на възрастови групи. И тримата габровски колоездачи бяха при „експертите“, съответно Веско Мичев кара при състезателите на възраст 40-44 години, Николай Коев участва при 45-49 годишните, а Добромир Минчев при 50-54 годишните.   

Cyprus Gran Fondo включваше отделни 3 етапа. Първият бе 28.6 километрово индивидуално бягане по часовник. Веско Мичев записа време 43.51.610 минути,  което му отреди 10-то място в групата, с 2 минути изоставане от топ 3. Първи се класира Яспер Карай от Дубай. Ники Коев записа 9-о време при 45-49 годишните (43.36.080 минути), а Добри Минчев донесе първото отличие за отбора, като се класира втори в групата си (50-54) с резултат 42.36.732 минути. С минута и половина по-бърз беше  представителят на домакините Гианос Сава.  

Етап 2 беше общ старт с дължина от 89 км и сборно изкачване 1425 метра. Веско Мичев се представи отлично в него и завърши на второ място. По-бърз беше само победителят от първия етап Яспер Карай (Дубай). Третият остана на 5 минути зад състезателя на „Янтра-Исполин“ и това даде на Минчев отлични шансове да атакува тройката в генералното класиране. Николай Коев завърши 9-ти в групата си, което пък му даде възможност да се бори за квота за Световното, каквото по регламент се полагаше на най-добрите 25% от колоездачите във всяка възрастова група. На 9-то място завърши и Добри Минчев. Той спука гума и не успя да защити отличното си от първия ден.

Последният етап от Cyprus Gran Fondo беше от Пафос до Цада – отново общ старт с дължина от 63 км, с няколко височини и финал на изкачване. Веселин Мичев и Яспер Карай отново бяха над всички в групата на 40-44 годишните и повториха класирането от етап 2. Така състезателят от Дубай спечели генералното класиране, а Мичев се класира на изключителното второ място. Николай Коев завърши етапа 11-ти. Това обаче го придвижи с едно място напред и в генералното класиране при 45-49 годишните президентът на КК“Янтра- Исполин“ зае 8-мо място, което му донесе и желаната квота за участие на Световното първенство през август. Добри Минчев завърши етапа 8-ми и зае същата позиция в генералното класиране на своята възрастова група, но не успя да влезе в първите 25%, заради по-малки брой участници в нея.

Равносметката за колоездачите на „Янтра-Исполин“, след тридневната надпревара по кипърските шосета, е три втори места в отделните етапи, второ място в генералното класиране и две спечелени квоти за участие Световното аматьорско първенство по колоездене във Франция.

    archive