Община Габрово

Общински спортни имоти

Петима състезатели на „Узана“ ще мерят сили с елита на европейското и световно ски ориентиране

Uzana DPSkiOПетима състезатели на габровския клуб „Узана“ ще представят страната ни Европейското първенство по ски ориентиране и Световното първенство за младежи до 23. Шампионатите ще се проведат от 21-ви до 27 януари в Чепеларе и включват още кръг от световната купа и световно за ветерани.

България ще участва с 13 състезатели и петима от тях са възпитаници на треньорите Петко Игнатов и Елеонора Николова от клуб „Узана“. В надпреварата при дамите ще се включат младите Цвета Комитска, Анна-Марея Игнанова и Ясемин Занкова. Юношите Йордан Иванов и Борис Карабойков пък ще застанат рамо до рамо с най-добрите в Европа в тази разновидност на ориентирането при мъжете. Габровските ориентировачи ще участват в спринта и средната дистанция.

Една от най-големите звезди в дисциплината е световният и европейски шампион Станимир Беломъжев, който е най-яркото име сред 13-те български участници. В мъжкия ни състав личат имената на баща и син - Николай Димитров и Димитър Димитров, там е и опитният Боян Софин. При жените в състава са още Андрея Дяксова, Теодора Малчева, Евангелина Дяксова и Калина Недялкова. Треньор на селекцията е Иван Беломъжев.

Общо 22 държави ще изпратят свои представители в Чепеларе, като с най-пълни отбори са традиционните сили в дисциплината Швеция, Финландия, Русия, Норвегия и Швейцария.

Генерална репетиция за националите ни ще бъде Държавното първенство в дисциплините спринтова щафета и спринт, което е този уикенд на същото място – местността Хайдушки поляни. КСО „Узана“ ще участва в него с 34 състезатели. В събота е щафетата, а в неделя в 10.30 ще стартират първите номера в спринта. Организатори са Българска федерация по ориентиране, КОС „НСА-Сивен” и Община Чепеларе.     

    archive