"Янтра" пропусна шанс да победи шампиона

yantra valecite 71Мъжкият отбор на "Янтра" беше близо до това да нанесе поражение на настоящия шампион на България по Ръгби 15 – "Валяците" (Перник). Двата тима се срещнаха на терен "Христо Смирненски" в Габрово в мач от 5-я кръг на Държавното първенство. Равностойният двубой беше решен от само едно есе повече в полза на перничани и завърши при резултат 12:19.

Първата част приключи при равенство. „Янтра“ поведе в 24-та минута. Изпусната топка в центъра беше овладяна от Станислав Насвади и през Даниел Цвятков стигна до Красен Боев, който направи великолепен 50-метров спринт и я заложи в точковото поле на шампионите. Илия Димитров беше точен и при допълнителния удар от трудна позиция за 7:0. „Валяците“ върнаха есето със схватката си в 35-та минута. Лазаров материализира 5-те точки, а Пенчев вкара добавката за 7:7. В последните 5 минути от полувремето габровският тим имаше числено предимство, след като Игнатов от „Валяците“ си изработи жълт картон за умишлен удар срещу Красен Боев. „Янтра“ беше много близо до второ есе, но не успя да го реализира и на почивката резултатът беше равен. Второто полувреме започна отлично за отбора ни. След бързо раздаване Илия Димитров със страхотен 60-метров рейд за втори път превзе точковото поле на гостите. За съжаление, допълнителният му удар този път не намери целта и резултатът стана 12:7. В 52-та минута отбраната на „Янтра“ изпусна Пенчев, който с бърз самостоятелен пробив върна есето, а след това отбеляза и добавката. Така „Валяците“ за пръв път в мача излязоха напред – 12:14. Габровският тим имаше всички предпоставки да потърси победата в мача, но не използва своето превъзходство над поуморения си съперник – бързината. Заради контузии играта напуснаха Алекс Минков, Камен Ножаров и Пламен Лалев и това също повлия. Схватката на перничани се пребори за още едно есе, реализирано от Андреев в 70-та минута, за 12:19. Четири минути преди края Любенов от състава на гостите също видя жълтия цвят на картона и остави отбора си в намален състав, но това също не помогна на „Янтра“ да стигне до така желания трети пробив в точковото поле на шампионите.

yantra valecite 80

„Нямахме късмет и пропуснахме да вземем първа победа у дома срещу Перник от много години насам.  Отборът ни беше много добре подреден, но липсата на малко шанс ни попречи да реализираме още 3-4 есета. Имахме шанс да пречупим „Валяците“ още в началото, но понякога се случва и така – коментира след срещата треньорът на „Янтра“ Венелин Иванов. – Много от момчетата за първи път играят срещу „Валяците“ и започнахме припряно. Имахме доста положения, които и аз не мога да проумея как не можахме да реализираме. Доволен съм от схватката ни този път, защото тя успя да се противопостави на тима от Перник. Това беше едно от условията, за да търсим победата. Другото беше да играем добре с тричетвъртната линия, което обаче не се получи. Там където бяхме по-силни, ние не можахме да го покажем. Индивидуални грешки, припряни действия, неточности в завършващата фаза… Все пак трябва да отбележим, че това е най-добрият резултат, който правим срещу „Валяците“, от доста време насам; може би от 2015-та, когато играхме финал срещу тях. Това е обнадеждаващо, въпреки че те пък не бяха с най-оптималния си състав в този мач. Радвам се, че младите момчета започват да играят все по-добре, трябва просто да трупат опит. Продължаваме да работим и се надявам през пролетта да изглеждаме още по-добре“, допълни още наставникът на мъжкия тим.

yantra valecite 91

Това беше последен мач за „Янтра“ от есенния полусезон. След тригодишна пауза тимът ни се завърна в първенството по Ръгби 15  с победа над „Локомотив“ (София) и две загуби след добра игра - от вицешампиона „Балкански котки“ и шампиона „Валяците“. Битките продължават през пролетта.

RCYantra

Янтра игра в състав: Георги Дженков, Камен Ножаров (64-Евгени Шанов), Едуард Илиев, Пламен Лалев (61-Константин Бернер), Ивайло Пешев, Георги Милков, Петър Ганев, Димитър Георгиев, Михаил Михов, Даниел Цвятков, Александър Минков (60-Теодор Русев), Светослав Насвади, Илия Димитров, Ивайло Ялъмов, Красен Боев (69-Огнян Хранов).

Треньор: Венелин Иванов