Община Габрово

Общински спортни имоти

Реферите Петър Кузев и Никифор Велков ще се обучават за работа със системата VAR

kuzevДвама рефери от габровската съдийска колегия - Петър Кузев (Габрово) и Никифор Велков (Севлиево), са сред новата група български съдии, които ще бъдат обучени за работа със системата VAR преди началото на новия сезон в Първа професионална лига.

Предстои сертификат да получат 10 съдии, 10 асистент съдии от най-високото ниво, както и 10 допълнителни рефери от Втора професионална лига, като тяхното обучение ще стартира на 10 юни с онлайн сесия, в която реферите ще бъдат запознати с теоритичните аспекти на иновационната технология и протоколите при работата с нея от инструктора на ФИФА Майк Ван дер Рост. Следващата фаза от обучението ще протече във VAR вановете, където съдиите ще започнат практическите упражнения с помощта на симулационни клипове.

Вторият етап от обучението предвижда работа в реални условия, като за целта юношеските тимове на Бароко, Царско село, Локомотив (София), ЦСКА 1948, ЦСКА–София, Септември (София) и Национал ще изпълняват определени игрови ситуации в симулационни мачове. Обучението на съдиите ще завърши с реален турнир, в който ще вземат участие 6 отбора, съставени от юноши до 17 години, 6 отбора до 19 години и 4 женски отбора. Турнирът, който включва общо 20 реални мача с по 2 полувремена по 40 минути, ще стартира на 27 юли 2021 г. и ще продължи до 11 август 2021 г. Цялото обучение на съдиите ще се проведе в Национална футболна база „Бояна“, а обучаващите се съдии от ППЛ са Димитър Димитров, Георги Минев, Йото Гарабедов, Красимир Миланов, Неделчо Гаджалов, Станимир Илков, Красимир Кръстев, Александър Атанасов, Никола Петров, Илиян Капарашев, Ивайло Ненков, Костадин Тановчев, Мустафа Шефкет, Мирослав Желев, Красен Георгиев, Красимир Атанасов, Станислав Тодоров и Станислав Станев.

IMG 1057

Петър Кузев през изминалия сезон беше в листата на ръководещите съдии във Втора професионална и сред шестимата определени като перспективни, които имат правото да бъдат назначавани като четвърти рефери на срещи от Първа лига. Никифор Велков пък от няколко сезона с сред асистент съдиите в Първа лига. В листата на асистентите в ППЛ е и Даниел Ников (Габрово). Той вече взе участие в двубои от плейофната фаза на първенството, в които действаше системата VAR.  

    archive