Мартин Пенчев с 27-о място на Световното по ски ориентиране, Беломъжев е шампион

MARTIN PENCHEV SKI ORIENTСтанимир Беломъжев стана световен шампион по ски ориентиране, а габровският талант Мартин Пенчев бе пряк свидетел на този огромен успех за българското ориентиране. Беломъжев и Пенчев представят страната ни в надпреварата при мъжете в шампионата на планетата за 2017-а, който се провежда в Красноярск, Русия. При дамите за България се състезават Антония Григорова и Андрея Дяксова.

Беломъжев спечели златото в 8.2 километровата средна дистанция, по която бяха разположение 25 контролни точки. Състезателят от Троян потегли с последен стартов номер, постепенно набра скорост и започна да подобрява всички междинни времена по трасето. В последната част българинът даде максимумът от себе си и финишира с 15 секунди аванс пред Ерик Рост (Швеция). Трети се класира Ларс Мохолдт (Норвегия). Домакините Андрей Григориев и Андрей Ламов се наредиха четвърти и пети, а последното шесто място на подиума остана за световния шампион от спринта Улрик Нордберг (Швеция). Състезателят на „Узана“ (Габрово) Мартин Пенчев, за когото това е дебют на световно първенство при мъжете, завърши на чудесното 27-о място от общо 53-ма участници. При дамите на средната дистанция (7.3 км, 21 КТ) Антония Григорова е 16-а, а Андрея Дяксова – 23-а.

По-рано се проведоха индивидуалните стартове на спринт. При мъжете Беломъжев отново се качи на подиума и зае 5-о място, а Мартин Пенчев завърши 34-и от 55-ма. В женската надпревара Григорова се класира 13-а, а Дяксова – 23-а.

Беломъжев и Григорова наредиха България на пето място и при смесените спринтови щафети.

В оставащите два дни от първенството в Красноярск са стартовете на дълга дистанция и щафети.