Община Габрово

Общински спортни имоти

Световният шампион Веселин Топалов ще бъде в Габрово тази неделя

VESELIN TOPALOVЕдна от големите звезди на българския спорт - гросмайстор Веселин Топалов, ще бъде в Габрово тази неделя, 5-и март. Визитата на световния шампион по шахмат е по покана на областния управител Иванка Баева. Адвокат Баева приветства инициативата, започнала през 2016 година от Фондация „Веселин Топалов“, чиято основна цел е превенция на детската престъпност чрез популяризиране на играта шахмат. Областният управител изпрати писмо с желание гросмайсторът да направи посещение в Габрово, по време на което да бъде представен неговия проект.

Всеки, който има желание да разбере повече за дейността на фондацията и за нейната кауза, може да присъства на срещата с Веселин Топалов. Тя ще се състои на 5 март от 17.00 часа в конферентна зала на СЗ „Орловец“. Гросмайсторът обещава и сеанс на едновременна игра по шах с деца от Габрово.

Веселин Топалов е световен шампион по шахмат на ФИДЕ за 2005/2006 година и световен вицешампион за периода 2010-2012-а. Той е един от малкото шахматисти, оглавявали световната ранглиста след 1970 година, откакто световната шахматна федерация официално приема коефициента ЕЛО като мярка за силата на шахматистите. Другите в хронологичен ред са Боби Фишер, Анатоли Карпов, Гари Каспаров, Владимир Крамник, Вишванатан Ананд и Магнус Карлсен. През април 2006 оглавява за първи път ранглистата на ФИДЕ с ЕЛО 2804 точки, след отпадането от нея на отказалия се от състезателна дейност Гари Каспаров. Топалов отново води в месечната класация на ФИДЕ през юли 2009-а с ЕЛО 2813 т. През юли 2015 г. постига върховото си постижение от 2816 точки, с което се нарежда на осмо място във вечната ранглиста сред деветте шахматисти, достигали някога ЕЛО над 2800 точки.

    archive