Община Габрово

Общински спортни имоти

НАРЕДБА

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА XXIX ТРАДИЦИОНЕН ТУРНИР ПО ФУТБОЛ НА МАЛКИ ВРАТИ

ЗА КУПАТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО

 

naredba


Раздел І

Общи положения

1. С тази наредба се определят реда и условията за организиране и провеждане на турнира по футбол на малки врати за купата на Община Габрово.

2. Целта на турнира е развитие и популяризиране на футболната игра на територията на община Габрово.

3. Турнирът се провежда на футболно игрище с малки размери (20/40 метра) в закрита спортна зала.

4. Срещите в турнира се играят с топка размер № 5.

5. Турнирът се провежда ежегодно на територията на община Габрово.


Раздел ІІ

Право на участие

6. В турнира имат право на участие свободно сформирани отбори с платена турнирна такса и редовни документи съгласно настоящата Наредба.

7. В турнира имат право на участие сформирани отбори от цялата страна.

8. Право на участие в турнира имат юноши навършили 16 години.

9. Един състезател има право да участва само в един отбор.

10. Нямат право на участие състезатели картотекирани в Първа професионална лига и Втора професионална лига за сезон 2022/2023 година.

11. Нямат право на участие като състезатели съдии, обслужващи турнира.


Раздел ІІІ

Брой на състезателите

12. Максималният брой на записаните за участие състезатели във всеки един отбор е 15.

13. Добавяне и промяна на състезатели се разрешава до началото на първия мач на отбора в предварителните групи.

14. Съставът на отбора за една среща, записан в протокола за мача, е 12 човека.

15. На резервната скамейка могат да присъстват 6 състезатели от отбора плюс 1 ръководител. Треньорът и резервните състезатели стоят на резервната скамейка срещу половината, в която играе техния отбор, като на полувремето сменят местата си.

16. Състезателите посочени в първоначалния списък не могат да бъдат заменяни с други до приключване на турнира.

17. Срещата се играе между два отбора, всеки съставен от по 6 състезатели, един от които е вратар. Когато след изгонване или контузия на състезатели останат по-малко от 3-ма играчи в един отбор, срещата се прекратява.

18. Могат да бъдат използвани неограничен смени във всяка среща.


Раздел ІV

Облекло на състезателите

19. Играчът не трябва да носи нищо, което е опасно за другите състезатели.

20. Стандартната екипировка на един състезател се състои от: фланелка, гащета, чорапи и специални футболни обувки (маратонки, гуменки с гумени подметки или от друг подобен материал).

21. Фланелките на състезателите трябва да бъдат еднакви, номерирани и играчите от един отбор трябва да носят различни номера. 

22. На вратаря е разрешено да е с долнище на анцуг. Екипът му трябва да бъде с цветове, които лесно да го отличават от останалите играчи на терена.


Раздел V

Етапи на провеждане

Първи етап

23. Отборите се разпределят чрез жребии в групи. В групите се играе всеки срещу всеки.

24. Класирането на отборите в групите се осъществява по броя на спечелените точки. За победа се дават три точки, за равен мач – една точка, за загуба – нула точки. Ако точките на два или повече отбора са равни след изиграването на срещите в групата, класирането се определя по критерии в следната последователност:

а/ резултат от прекия двубой;

б/ обща голова разлика;

в/ повече отбелязани голове;

г/ жребий

Втори етап

25. Срещите от Втори етап се провеждат по системата на пряката елиминация, като при равен резултат в редовното време се изпълняват допълнителни удари за определяне на победителя (от 7 метра). Жребият за Втори етап се тегли веднага след приключване на двубоите от Първи етап, като отборите, които ще бъдат включени в него, се определят съобразно общия брой на тимовете участващи в турнира и разпределението им в групите.


Раздел VІ

Статични положения

26. При изпълнение на начален удар, странично хвърляне, свободен удар и ъглов удар, противниковите състезатели трябва да бъдат на разстояние най-малко 3 метра от топката.

27. Страничното хвърляне се изпълнява с крак. При изпълнение на страничното хвърляне от негов съотборник, вратарят няма право да хваща топката с ръце.

28. Всеки шпагат или опит за такъв се счита за нарушение.


Раздел VІІ

Отбелязване на гол

29. Гол е отбелязан когато топката е преминала през голлинията с целия си обем, при условие, че тя не е била хвърлена, носена или умишлено тласкана напред с ръка или долната част на рамото от играч на атакуващия отбор.

29.1. Гол от начален удар се зачита.

29.2. Гол не се зачита след изпълнение на аут или ако вратарят от игра хвърли топката с ръка без друг да я е докоснал. 

29.3. Директен гол от странично хвърляне не може да бъде отбелязан.

29.4. От ъглов удар може да бъде отбелязан директен гол.


Раздел VІІІ

Наказателен удар (дузпа)

30.1. Наказателният удар се изпълнява от разстояние 7 метра, директно.

30.2. При изпълнение на наказателен удар вратарят трябва да стои на гол линията.

30.3. При изпълнение на наказателен удар, при който топката се е отбила от гредата без вратарят да я докосне, изпълняващият състезател няма право на повторен удар.

30.4. При изпълнение на допълнителни удари за определяне на победител се спазват следните условия:

30.4.1. Трябва да бъдат изпълнени по 5 удара от всеки отбор от 5 различни състезатели. Те трябва да са от тези 12 състезатели, включени в списъка представен преди срещата;

30.4.2. Ако след изпълнение 5 удара и двата отбора са отбелязали еднакъв брой голове или не са отбелязали такива, изпълнението трябва да продължи в същия ред, като отборите изпълняват по един удар;

30.4.3. Допълнителните удари трябва да бъдат изпълнени от играчи, които не са участвали в изпълнението на първите 5 удара;

30.4.4. Състезатели получили червен картон и отстранени до края на срещата нямат право да изпълняват допълнителни удари за определяне на победител;

30.4.5. По време на изпълнение на допълнителни удари за определяне на победител не се позволява присъствието на терена на външни лица. Двамата треньори могат да влизат на терена преди изпълнението, да дадат указания и след това веднага го напускат.

30.4.6. Ако осветлението загасне преди изпълнението на допълнителните удари за определяне на победител да е завършило и не може да бъде възстановено, резултатът се определя чрез жребий. Времето на изчакване за възстановяване на осветлението се определя от съдията на срещата;

30.4.7. При всички случаи когато трябва да се тегли жребий за определянето на победителя, това трябва да стане в съдийската стая в присъствието на капитаните и ръководителите на двата отбора.


Раздел ІХ

Дълга дузпа

31. Дълга дузпа се изпълнява от белега за 10 метров наказателен удар, директно.

32. Когато един отбор натрупа 5 нарушения в рамките на едно полувреме, за всяко следващо се изпълнява наказателен удар (дълга дузпа):

32.1. за натрупани нарушения се считат само тези, при които съдията е отсъдил пряк наказателен удар;

32.2. на полувремето натрупаните нарушения се изчистват;

32.3. при даден от съдията авантаж, нарушението не се натрупва. В този случай съдията е в правото си да покаже жълт или червен картон на нарушилия правата състезател, в зависимост от степента на нарушението;

32.4. при изпълнението на дълга дузпа всички състезатели трябва да се намират зад мислената линия на топката;

32.5. при изпълнение на дълга дузпа вратарят остава в наказателното поле, най-малко на 5 метра от топката;

32.6. при изпълнение на дълга дузпа, при което топката се е отбила от гредата без вратарят да я докосне, изпълняващият състезател няма право на повторен удар.


Раздел Х

Продължителност на срещата

33. Продължителността на срещите трябва да бъде от 2 равни полувремена по 20 минути всяко, между които има почивка от 5 минути.

34. Отчитането на времето трябва става от времеизмервач. Ако няма такъв, главният съдия поема неговите функции. 


Раздел ХІ

Право на смени

35. Смените се извършват единствено в зоната за смени.

36. Броят на смените в движение по време на срещата е неограничен. Изключение прави вратарят, който да може да бъде заменен единствено когато топката не е в игра. Сменен играч може да се върне на игрището като смяна на друг играч. 

37. Смяна в движение е такава, която се прави когато топката е все още в игра и за която трябва да бъдат съблюдавани следните условия:

37.1. играчът напускащ игрището трябва да направи това от тъчлинията, пресичайки сектора наречен „зона за смени”; 

37.2. играчът влизащ в игрището трябва да направи това в зоната за смени, но не преди играчът напускащ игрището да е преминал изцяло тъчлинията;

37.3. извършването на смяна е предмет на наблюдение от съдиите, които определят дали тя е правилна или не;

37.4. смяната е пълна, когато резервният състезател влезе в игрището и от този момент той става действащ играч, а състезателят, когото той сменя, престава да бъде такъв.

38. Вратарят може да смени своето място с полеви играч (вътрешна смяна), при условие, че преди това един от реферите е бил предупреден и смяната е направена, когато играта е спряна.

39. Ако по време на извършването на смяна в движение резервният състезател влезе в игрището преди заменения състезател да го е напуснал напълно, съдиите трябва да спрат играта. Главният съдия трябва да инструктира напускащия играч да напусне полето, предупреждава резервния състезател и подновява играта чрез непряк свободен удар за другия отбор от мястото, където се е намирала топката при спирането на играта. Ако топката е била в наказателното поле, непрекият свободен удар се изпълнява от 6-метровата линия, от мястото най-близко до положението на топката в момента на спиране на играта.


Раздел ХІІ

Наказания

40. Отбор неявил се на терена 5 минути след определения час за начало на срещата губи служебно. Резултатът от служебната загуба е 3:0.

41. Наказанията за провинения на състезателите се определят от специализираните комисии към ОС на БФС-Габрово (Дисциплинарна, Спортно-техническа), както следва:

1. жълт картон

1.1. играч с втори жълт картон автоматично получава червен картон, при което в сила влизат правилата от т.2 - червен картон.

1.2. ако двата отбора играят с намален състав, но с равен брой играчи и бъде отбелязан гол, то и двата отбора се попълват само с по един играч;

1.3. ако на отбора изтърпяващ наказание от 2 минути с намален състав заради отстранен играч му бъде отбелязан гол, той подновява играта в пълен състав;

1.4. ако от даден отбор бъдат отстранени двама играчи и отборът с повече играчи отбележи гол, то този отбор, който има по-малко играчи, може да вкара в играта само един.

1.5. състезател неизтърпял двуминутното си наказание поради изтичане на първото полувреме, няма право да бъде заместен от друг в игра през второто полувреме преди да е изтекъл остатъка от наказанието.

2. червен картон

2.1. състезател получил червен картон е отстранен от игра до края на срещата и не може да стои на резервната скамейка, а отборът му играе в намален състав 2 минути. След изтичане на определеното време на негово място влиза друг.

2.2. състезател получил директен червен картон губи право на участие в следващата среща и до произнасяне на решението на дисциплинарната комисия;

2.3. състезател отстранен от игра с червен картон за саморазправа с противникови състезатели, съдии или други лица се отстранява до края на турнира.

2.4. състезател получил директен червен картон се наказва с парична глоба от 20 лева. Тя се заплаща до началото на следващата среща на отбора в турнира в Областния съвет на БФС, за което се издава съответния документ.

42. При оспорване правилността на провеждане на срещата до 24 часа след нейното приключване се подава контестация, като се заплаща такса в размер на 20.00 лева в Областния съвет на БФС, за което се издава съответния документ.

43. Отбор започнал физическа саморазправа на игралното поле се отстранява от по нататъшно участие в турнира.

44. За всички неупоменати казуси в тази Наредба важат действащите нормативни документи на БФС.


Раздел ХІІІ

Заявки за участие

45. Заявки за участие в турнира се приемат до 17.00 часа на 5.01.2022 година (четвъртък). 

46. В заявката се посочва името на отбора, лого на отбора, имената на състезателите, лицето за контакт, телефон за контакт и електронна поща.

47. Техническата конференция ще се проведе на 6.01.2022 година (петък) в конферентната зала на СЗ „Орловец”. Тогава ще се тегли жребият за Първи етап на турнира.


Раздел ХІV

Документи за участие

48. Отборите, подали заявки за участие, представят следните документи:

48.1. Списък на отбора подписан от водача му, съдържащ трите имена и ЕГН на състезателите;

48.2. Документ за преминат медицински преглед на състезателите, издаден не по-рано от три дни преди първия мач на отбора на турнира.

48.3. Документ за платена такса участие. 


Раздел ХV

Ръководство и организация

49. Оперативното ръководство на турнира се осъществява от Комисия, която разглежда и се произнася по постъпилите контестации, след изразено становище по компетентност на специализираните комисии (Дисциплинарна, Спортно-техническа и Съдийска) към ОС на БФС - Габрово. Комисията е в следния състав:

1. Николай Пенов – Главен експерт в Дирекция "Образование и социални дейности" на Община Габрово

2. Светозар Гатев – Мениджър спорт в "Общински спортни имоти" - Габрово

3. Милко Ников – Председател на ДК към ОС на БФС

50. "Общински спортни имоти" отговаря за създаване на необходимите условия и охрана по време на провеждането на турнира

51. Спортно-техническото ръководство и съдийско обезпечаване на турнира се осъществява от ОС на БФС и неговите комисии.


Раздел ХVІ

Материални и финансови условия

52. Всеки отбор заплаща такса за участие в размер на 200 лева с включено ДДС

53. Всички приходи от турнира постъпват в касата на "Общински спортни имоти" - Габрово.

54. Всички разходи по организацията и провеждането на турнира са за сметка на "Общински спортни имоти" - Габрово.

55. Паричните награди се осигуряват от "Общински спортни имоти", а купи, статуетки, флагчета и други награди от Община Габрово.

56. "Общински спортни имоти" превежда на ОС на БФС средствата за техническото организиране на турнира.


Раздел ХVІI

Награди

57. Отборни награди:

I място – 500 лева

II място – 300 лева

III място - 250 лева

58. Индивидуални награди:

Голмайстор – 100 лева

Най-добър вратар – 100 лева

Най-добър защитник – 100 лева

Най-добър полузащитник – 100 лева

Най-полезен състезател – 100 лева

59. Отбор, който не се яви във финалната среща и не присъства на награждаването не получава обявените награди.

08.12.2023г. 11:10ч.
Турнир по минифутбол от днес до неделя в „Орловец“

Зимен турнир по минифутбол ще се проведе от днес до неделя в спортна зала „Орловец“. Името на надпреварата е „Winter Masters“ и то напълно отговаря на условията в неотоплената поради липсата на ТЕЦ зала.

Прочети още...
06.12.2023г. 17:49ч.
Кабакчиев показа класата си и в Еквадор

Звездата ни в моторното хард ендуро Теодор Кабакчиев (Еконт, КТМ) прослави името на Габрово и България и в далечен Еквадор. Талантът ни спечели надпреварата „Ukupacha Extreme“ в град Патате в централната част на южноамериканската държава.

Прочети още...
06.12.2023г. 16:11ч.
Ясни са номинациите за Спортист на Габрово 2023

Община Габрово традиционно ще отличи своите най-добри спортисти за отиващата си година. Това ще се случи в навечерието на Коледа, на 20-ти декември.

И през 2023-та добри резултати от габровските спортисти не липсваха на международно и национално ниво и клубовете в града вече номинираха тези, които са се представили най-силно през годината.

Прочети още...
Други статии
    archive